beruházás

2019.02.28. 11:30

Katalizátor lehet a sümegi ipari parkban indult fejlesztés

Hozzávetőlegesen hétszázmillió forint értékű beruházással épül év végéig munkacsarnok és inkubátorház az ipari parkban, az épületek alapkövét szerdán helyezték el.

Tóth B. Zsuzsa

Fenyvesi Zoltán, Cseresnyés Péter, Végh László és Szencz Lajos, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója helyezte el a csarnok és az inkubátorház alapkövét Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program több mint hatszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a hozzávetőlegesen százmilliós önerővel megtoldott beruházáshoz, amely mintegy ötven személynek biztosít állást.

Az alapkőletétel során Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy Sümeg gyarapodása annak köszönhető, hogy a vezetők és az itt élők régóta bölcsen sáfárkodnak a táji és történelmi értékekben rejlő lehetőségekkel.

– Az inkubátorház akkor teljesíti be küldetését, ha nem csak sikeres cégek születésénél bábáskodik, hanem minél több családnak segít biztosítani a kiegyensúlyozott gyermeknevelés egzisztenciális hátterét – mondta az államtitkár. Kifejezte bizalmát, hogy a beruházás célt ér, katalizátora lesz a város és a vonzáskörzet további fejlődésének. Ahogy az elmúlt években, a jövőben is növekedni fog a foglalkoztatás és emelkednek a bérek.

Fenyvesi Zoltán ország- gyűlési képviselő arról beszélt, hogy négy-öt évvel ezelőtt a megyében a sümegi kistérségben volt a legmagasabb a munkanélküliség. – A mutató megközelítette a tíz százalékot. A tervszerű fejlesztéseknek, a kis- és középvállalkozásoknak, a turizmus fejlesztésének is köszönhető, hogy ma ez a mutató – megfelelve az országos átlagnak – nagyjából 3,7 százalékos. A ma ünnepelt fejlesztés és a nemrég indított szakképző iskolai képzés azt a célt szolgálja, hogy megfelelő szakember utánpótlás legyen a városban és térségében – mondta Fenyvesi Zoltán.

Fenyvesi Zoltán, Cseresnyés Péter, Végh László és Szencz Lajos, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója helyezte el a csarnok és az inkubátorház alapkövét Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Végh László polgármester szerint történelmi pillanat az alapkőletétel. – A 90-es években a rendszerváltás megviselte a várost és környékét, 20 százaléknál magasabb is volt a munkanélküliség. A 90-es évek végén elkezdődött egy fejlődési folyamat, az pedig ennek a területnek köszönhető. Akkor kezdtek ide betelepülni cégek, de ipari parkká csak 2015-ben nyilvánítottuk a területet, újabb lehetőségeket adva. Most a küszöbén állunk egy csarnok és inkubátorház felépítésnek, amelyek munkahelyet teremtenek és iparűzési adóbevételt biztosítanak – hangsúlyozta a sümegi polgármester. Az alapkövet Nagy József főesperes kanonok áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!