Gazdaság

2009.07.07. 02:28

Kissé veszprémi siker is - Az Országgyűlés konszenzusra jutott a klíma védelmében

Veszprém, Budapest (nfb) - Elfogadta az Országgyűlés a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa kezdeményezésére az éghajlatvédelmi kerettörvény elkészítéséről szóló határozatot.

Németh F. Bernadett

Felemelő pillanat, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége, benne a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület, mint Veszprém megyei megvalósító, egy nagy civil összefogás eredményeként meghozta a klímatörvény kezdeti sikerét, közölte az egyesület. 

A határozat előkészítése Magyarországon ritkának számító konszenzussal történt: az Országgyűlés mindhárom, gazdasági, környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottsága egyhangúlag támogatta a határozati javaslatot. 

A határozat értelmében a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa a kormánnyal és társadalmi szereplőkkel együttműködve elkezdi kidolgozni az éghajlatvédelmi jogszabály tervezetét, amely az egyeztetéseket követően 2010. február végéig kerül a parlament elé. 

A 324 igen és egy nem szavazattal elfogadott határozat szerint az éghajlatvédelmi kerettörvénynek többek között tartalmaznia kell Magyarország üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentési céljait; egy szabályozási rendszer alapjait a fosszilisenergia-felhasználás ütemezett csökkentésére; a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítését, illetve hatékonyabb energiatakarékossági és energiahatékonysági szabályozás kialakítását; továbbá hatékony közgazdasági ösztönzők létrehozását a szerkezetváltozáshoz szükséges lakossági, közösségi és gazdasági beruházásokhoz. 

A természetvédők üdvözölték a határozatot, mert az egybevág célkitűzéseikkel. A klímatörvény kezdeményezés sikerének egyik kulcsa, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége és regionális partnerszervezetei által 2008 ősze óta szervezett helyi akciók, fórumok és találkozók nyomán a klímatörvény ügye széles társadalmi támogatottságot ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!