Nagy segítség a külterületi utak gondozásához

2019.03.01. 18:08

Korszerű traktorokat kapott Mihályháza és Bakonyszücs önkormányzata

Összesen közel húszmillió forint értékben egy-egy új traktorral gazdagodott Mihályháza és Bakonyszücs önkormányzata a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően.

Polgár Tibor

Kovács Zoltán és Mészáros Géza Mihályházán, a helyi önkormányzat új traktorja mellett

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A korszerű munkagépeket Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adta át.

Az eszközök hivatalos átadásán Mészáros Géza mihályházi polgármester elmondta, az ugyancsak a Pápai járáshoz tartozó Bakonyszüccsel közösen nyújtottak be pályázatot külterületi utak kezeléséhez szükséges munkagépek beszerzésére, ami nagy örömükre pozitív elbírálást kapott. Ezáltal Mihályháza több mint 10 millió, míg Bakonyszücs közel 9 millió forint támogatást kapott. A beruházást a két önkormányzat a konzorciumi megállapodásuk szerint, közösen valósította meg, a szükséges önrészt a települések a saját költségvetésükből biztosították.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A rendelkezésre álló forrásból Mihályháza egy új, 50 lóerős, Foton márkájú traktor vásárolt a hozzá illő adapterekkel: toló- és vonólappal, rotációs fűkaszával, szárzúzóval. Bakonyszücs egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező munkagéppel, valamint azzal kompatibilis talajmaróval, padkakaszával, toló- és vonólappal gazdagodott. Emellett az utóbbi községben egy erőgépkezelői munkahely is létrejött a projekthez kapcsolódóan. A két önkormányzat tulajdonában több külterületi út van, összesen mintegy 22 kilométer hosszúságban. A Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően beszerzett modern eszközöket többek között útkarbantartásra, útmenti árkok gondozására, rézsűk kaszálására, mezőgazdasági földutak javítására, hórendezésre használják majd.

Kovács Zoltán és Mészáros Géza Mihályházán, a helyi önkormányzat új traktorja mellett
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Kovács Zoltán megjegyezte, az évek alatt már jó néhány nagy értékű beruházást is átadott, azonban sosem az adott projekt összegszerűsége a legfontosabb, hanem az, hogy a fejlesztés mennyire segíti a helyi közösséget. – Minden kisközség számára a legkisebb beruházás is legalább annyira fontos, mint például egy nagyváros több milliárd forintba kerülő fejlesztése. Ezért is követem figyelemmel a falvak igényeit, lehetőségeit is, és amiben csak tudok, szívesen segítek – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője. Kérdésünkre Kovács Zoltán kiemelte, a Magyar Falu Programban szintén lesznek hasonló, útfejlesztésre vonatkozó kiírások. Hozzátette, a napokban megjelentek az említett programhoz kötődő első pályázatok: ezek a helyi identitástudat erősítését szolgálják, és például használaton kívüli vagy rossz állapotban lévő egyházi ingatlanok közösségi célra történő bevonására, illetve önkormányzatok közösségi tereinek felújítására irányulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!