Gazdaság

2012.02.06. 11:49

Korszerűbb jachtkikötő Füreden

Balatonfüred - Másfél éven át zajló munka eredményeként teljesen megújult a Balaton legrégebbi kikötője.

Győrffy Árpád

A 145 éves múltra visszatekintő Balatonfüredi Yacht Club (BYC) belső kikötőjét nettó 80 millió forintos költséggel újították fel. A pénz 39 százalékát  uniós forrásból, a közép-dunántúli regionális operatív program keretéből nyerték. Mint Böröcz István, a BYC ügyvezetője elmondta, a 2010. október 29-én kezdődött felújítást többéves előkészületi munka előzte meg. A beruházást egyre sürgősebbé tette, hogy a létesítmény állapota a fizikai teljesítőképesség határára jutott. A munka részeként felújításra került a déli hullámvédő móló és a nyugati partfal, kikotorták a belső kikötőben felgyülemlett iszapot. Az új cölöpözést a korábbinál beljebb alakították ki, így mintegy 2,6 méterrel megnövelték a vízfelületet. A betonból épített elemeket megfelelően kezelt vörösfenyő járófelülettel látták el. A kikötő mellé víz- és villany-"kiállásokat" telepítettek, így a hajóknak, illetve berendezéseinek a parton közvetlenül biztosíthatják  ezeket a szolgáltatásokat.

A rekonstrukció keretén belül megteremtődött a lehetősége egy mobil szennyvíz-szivattyú kialakításával a hajókban található beépített szennyvíztartályok ürítésének is. Az átalakításoknak köszönhetően a kikötő két újabb vendéghellyel bővült, így jelenleg 29 hajó befogadására alkalmas.

Megújult a műemlék jellegű sólya és sólyatér, korszerűsítették az 1919-ben épült, ipari műemléknek számító, de ma is kiválóan használható árbocdarut is.

 

A Balatonfüredi Yacht Club kikötőjében a magyar tengeren egyedülálló módon a mozgásukban korlátozott személyeknek is megfelelő lehetőséget biztosítanak mostantól a vitorlázáshoz. Ehhez a mozgássérülteket a hajóba beemelő darut létesítettek, mozgássérült-parkolókat alakítottak ki és akadálymentesítették a megközelítési utakat. A szolgáltatások teljes mértékben megfelelnek a mozgássérült versenyvitorlázás előírásainak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!