Gazdaság

2014.05.31. 12:40

Megerősítenék a vidéket

Megyei körkép - A vidékfejlesztés célkitűzéseinek helyi megvalósítására, az egyéni, a családi és a mikrovállalkozások megerősítésére szövetkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ).

Tremmer Tamás

Az egyéni, családi és mikrovállalkozások gazdálkodási feltételrendszerének javítása érdekében a minap stratégiai együttműködést kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ). A két szervezet megyei, járási, és települési szinten egyaránt erősíteni szeretné a kapcsolatait, különös tekintettel a vidékfejlesztés célkitűzéseinek helyi megvalósítására, az egyéni, családi és mikrovállalkozások bekapcsolódásának segítésére. Ezen célcsoportoknak jogi és gazdálkodói segítséget nyújtanak, az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat egymással megosztják, és feltárják a további együttműködési lehetőségeket.

Amikor megválasztották az IPOSZ új vezetését, arra kaptak megbízást, hogy együttműködési lehetőségeket keressenek hatóságokkal, szervezetekkel, e téren ugyanis voltak elmaradásaik, mondta Németh László elnök. E sorba illik a NAK is. Miután az agrárkamarai tagság kötelezővé vált, a szervezet szerepe még inkább felértékelődött, ráadásul több vállalkozótársuk hozzájuk került. Németh László kihangsúlyozta, az együttműködés fontos területe a szakképzés, a felnőttképzés és a szakmai továbbképzés, különös tekintettel azokra az Országos Képzési Jegyzéken (OKJ) belüli és kívüli szakmákra, amelyeket az IPOSZ tagjai folytatnak, és a NAK érdekeltségi körébe tartoznak. A két szervezet a megállapodásban rögzítette, hogy ezen a területen szakmai egyeztető fórumot működtetnek, és ennek keretében tematikus intézkedési programokat dolgoznak ki.

Az is közös cél, hogy a kisvállalkozókat minél hatékonyabban bekapcsolják a magyar gazdaság vérkeringésébe. A mezőgazdaság fellendítése azért fontos az Iposznak is, mert vannak munkaigényes területek (például kertészet), ahol az ipartestület tagjai a szolgáltatásaikkal munkához juthatnak. A vidékfejlesztés úgyszintén közös célkitűzés.

Győrffy Balázs és Németh László. Együttműködnek (Fotó: NAK)

Nem új keletű a kapcsolat a két szervezet között, amit most írásban is keretbe foglaltak, fogalmazta meg Győrffy Balázs. A NAK elnök úgy vélte, a megállapodással tovább erősödhet az együttműködésük. Hozzátette, a mikro-, kis-, és középvállalkozói szektor a hazai foglalkoztatás gerincét adják, ezért kiemelten fontos az ő helyzetbe hozásuk. Megerősítésük társadalompolitikai és gazdaságpolitikai célkitűzés.

A Magyarországra irányuló külföldi tőkebefektetések, valamint a hazai vállalkozások külpiaci megjelenítését segítő tevékenység során a két szervezet szükségesnek tartja az operatív együttműködés kereteinek kialakítását, beleértve a meglévő nemzetközi kapcsolatok hasznosítását, illetve az európai és nemzetközi projektekben való közös fellépés lehetőségeinek feltárását.

A NAK azt is vállalta, hogy a COPA-COGECA (nemzetközi mezőgazdasági érdekképviselet) fórumain képviselendő tagállami álláspont kialakítása előtt lehetőség szerint az IPOSZ-szal előzetesen egyeztet, illetve az egyes üléseken képviselt tagállami álláspontról, valamint az ott elhangzottakról rendszeres tájékoztatást ad.

Figyelni a pályázatokra

A megállapodás értelmében a két szervezet minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni kívánja, hogy a pályázatokat kiíró szervezetek lehetőség szerint prioritásként vegyék figyelembe a mikro-, kis-, és középvállalkozók gazdálkodási feltételrendszerének javítását, elősegítve a sikeres pályázatataikat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!