Gazdaság

2014.07.14. 12:32

Megzavarodott biztosító berendezés okozza a késéseket

Megyei körkép - A vasúttársaság operatív intézkedésekkel és megerősített ügyelettel enyhíti a biztosítóberendezés meghibásodásainak hatását, ami az elmúlt napokban sok bosszúságot okozott a vasúton közlekedőknek.

Tremmer Tamás

Olvasóink az elmúlt napokban több vasúti panasszal fordultak hozzánk, ezek nagy része a Balatonra irányuló vonalakra vonatkoztak: szóvá tették, hogy a vonatok pontatlanul járnak, a késésekről nincs pontos információjuk, az utasok nem tudják mikor, mennyit és miért kell várni.

A Budapest–Székesfehérvár vasútvonalon a tavaly befejeződött felújításnak és korszerűsítésnek köszönhetően új fejlesztésű, elektronikus biztosítóberendezést helyeztek üzembe. A június 21-i, nyári menetrendváltással a székesfehérvári és a balatonfüredi vasúti közlekedésben – az előző évek már jól bevált gyakorlatának megfelelően – idén is korszerű és komfortos DESIRO-motorvonatok állítottak szolgálatba, a jelentősen megnövekvő, balatoni utasforgalom komfortosabb kiszolgálása érdekében. A járművek azonban – az alacsonyabban elhelyezkedő sínfékek révén – kizárólag ennek az új biztosítóberendezésnek a működésében több esetben zavart okoztak, közölte megkeresésünkre a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

A vasúttársaság számára minden menetrendszerűségi szempont felett áll az utasok, a munkatársak, a közúton közlekedők védelme, így minden sorompómeghibásodást észlelve – a közlekedés biztonsága érdekében – a vonatok 15 km/h-sebességre lassítanak vagy megállnak. Mindez vonatkéséseket, a jelentős számú vonat közlekedtetése révén torlódásokat, hosszabb menetidőt, és kényelmetlenséget okozhat akár a teljes dunántúli vasúti közlekedés tekintetében. A folyamatosan ismétlődő zavarhelyzetek mielőbbi és hosszú távú kiküszöbölése érdekében a vasúttársaság és a beruházó szakemberei egyeztetéseket folytatnak a biztosítóberendezés gyártójával, a Siemens Zrt.-vel, vizsgálva annak esetleges felelősségét illetve a megoldási lehetőségeket. A MÁV-START a lehetőségei határáig mindent megtesz a biztonságos és egyben a menetrendszerű közlekedés érdekében, de a kellemetlenségeket csak enyhíteni tudja a napi, operatív intézkedéseivel.

A hibák kiküszöböléséig a Budapest-Balatonfüred viszonylatra tervezett Desiro-motorvonatok csak Székesfehérvár és Balatonfüred között közlekednek, a járatok Budapest és Székesfehérvár közötti szakaszán az utasok a komfortfokozatában ugyanolyan, FLIRT-típusú motorvonattal tudnak utazni. Székesfehérvár állomáson a MÁV-START terveinek megfelelően mindkét irányú utazáshoz azonnali csatlakozás kerül kialakításra oly módon, hogy az átszállás közös, vagy közvetlenül a vonat előtt álló peronon történhet, ezzel is csökkentve az erre fordított időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!