Gazdaság

2011.03.24. 18:53

Nagyban nőtt az aktivitás - Átlátható intézményrendszer segíti a pályáztatás hatékonyságát

Veszprém - A költségvetés egyensúlyának megtartása behatárolja a lehetőségeket, de a kormányzat értelmes célok mentén hirdette meg az Új Széchenyi-tervet.

Tremmer Tamás

A megújuló fejlesztéspolitika első eredményeiről dr. Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára számolt be a gazdasági fórumon. Úgy fogalmazott, hogy az előző időszak politikai ötletelését követően az új kormány egyik első feladata a költségvetés egyensúlyának megtartása mellett a fejlesztendő területek, prioritások meghatározása volt. A stratégia megalkotásakor az átlátható intézményrendszert tekintették szükségszerű alapnak, mert csak ez tudja hatékonyan támogatni a pályázókat. Emellett egyszerűbbé kellett tenni a szabályozást, amit egységes forráskoordináció követ.

A helyettes államtitkár elmondta, minden területen tudtak javító intézkedéseket hozni. Az Új Széchenyi-terv kiírásakor kulcsszerepet szántak a foglalkoztatásnak, a munkahelyteremtés a pályázatok alapeleme.

Dr. Nyikos Györgyi kifejtette, már ma látszik a munkájuk eredménye. Lebontották a bürokratikus akadályokat és megszüntették a támogatási rendszer működését gátló ellentmondásokat, párhuzamosságokat. A szerződéskötéshez szükséges dokumentumok beérkezésétől számított tíz napon belül a közreműködő szervezet megküldi az általa aláírt támogatási szerződést. A kifizetéseket nem gátolja többé a túlzott bürokrácia: átlagosan havonta 66,24 milliárd forint utalás történik, amely közel háromszorosa a 2010 júniusát megelőző időszaknak. A csaknem 56 ezer  meglévő pályázat kezelése továbbra is folyik, sőt a mai napig 7389 pályázattal nőtt az állomány. A kifizetések üteme felgyorsult. Az elmúlt kilenc hónap alatt 596,2 milliárd forint uniós támogatás kifizetése történt meg. Az ezt megelőző 41 hónapban összesen csupán 940 milliárdot fizettek ki! A befogadott projektek támogatási igénye több mint 54 milliárd forint.

Mindezek a kedvező intézkedések megnövelték a pályázási kedvet, akár a legkisebb vállalkozások is egyszerűb-ben juthatnak forrásokhoz közreműködő cégek nélkül. A vállalkozásfejlesztési programkonstrukció elindulásával a kis- és középvállalkozók pályázási aktivitása megélénkült, a pályázatok közel kétharmada tőlük érkezett.

Március eleje óta gyors ütemben bővül a beérkezett pályázatok száma, az utóbbi egy hét alatt több mint duplájára (180-ra) emelkedett a rögzített pályázatok száma. Legnépszerűbbnek a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztésére kiírt pályázati konstrukció bizonyult.

Az Új Széchenyi-tervben nem locsolókanna-szerűen adnak pályázati pénzt, de a kormányzat az értelmes célokat  támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!