Gazdaság

2010.03.29. 16:00

Tanácskozás a biotechnológia meghonosításáért

Balatonfűzfő - Agrártermelők, a biotechnológiában érintett vállalkozások képviselői vettek részt a Közép-dunántúli Bioenergetikai Klaszter és az Agrár Innovációs Szövetség által szervezett szakmai tanácskozáson.

Tremmer Tamás

A rendezvény célja, hogy hozzájáruljon a hazai, gyorsan lebomló műanyagot gyártó ipar kialakításához, az ehhez szükséges mezőgazdasági nyersanyagok termeléséhez. Bérczi Gyula, az Agrár Innovációs Szövetség elnöke hangsúlyozta, a biotechnológiának kulcságazattá kell fejlődnie a közeljövőben, mert fontos az energetikai import csökkentése, a környezet védelme. Ezekhez a célokhoz elengedhetetlen a módszerek, ismeretanyagok továbbítása, a technikai, humán erőforrások feltételeinek javítása, a mezőgazdasági termelők és ipari felhasználók elképzeléseinek megismerése.

A Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója, dr. Bakonyi Árpád is fontosnak ítélte meg az agrárium kapcsolódását a társaság által tervezett biofinomító-projekthez. Az alapanyag előállítása a Fűzfőn létesítendő beruházás számára ugyan-olyan súlyú, mint a biofinomító fő termékének, a tejsavnak az értékesítése. A tervezett biofinomító üzemről dr. Kovács László, a projekt vezetője tartott tájékoztatót. Kiemelte, fontos a mezőgazdasági termeltetési rendszer és előre megalapozott szerződési rendszer a beszállító gazdákkal a folyamatos alapanyag-ellátás érdekében. Az agrárium kedvét is fel kell kelteni a biofinomító megvalósulása érdekében. Elemezte a komposztálási körülmények között lebomló műanyag termékek előnyeit és hasznosítási lehetőségeit.

Horváth János a Dobra 2006 Kft. képviselőjeként ismertette, hogy társaságuk több ezer hektáron gazdálkodik. A területük egy részén gyengébb minőségű a talajszerkezet, a fizetőképesség romlott, a gabonaértékesítés zömében exportra kerül, egyre csökkenő áron. A növényvédő szerek zömét külföldről vásárolják, és alacsonyabb hozzáadott értékű terméket exportálnak. A vidék megtartó erejét erősíti, ha a piac kiszámíthatóbbá válik.

Varga Tamás az FVM képviselőjeként a folyamatban lévő pályázati lehetőségekről nyújtott tájékoztatót. Ismertette a fosszilis energia kiváltása érdekében a bioenergetikai EU-s és hazai célkitűzéseket.
Feczák János a cukorcirok energetikai és biofinomítóban történő felhasználása érdekében a növényi kultúra szélesítésének potenciális lehetőségéről tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!