Gazdaság

2010.01.29. 14:57

Terjed a rugalmas foglalkoztatás

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) által jegyzett rugalmas munkahelyfeltárást célzó projekt keretében 1400 vállalkozást keresnek fel a Telework Budapest Konzorcium szakemberei.

Tremmer Tamás

Az ÁFSZ - mint Magyarország legnagyobb állásközvetítője - a rugalmas foglalkoztatás népszerűsítése érdekében számos szolgáltatást kínál a munkaadóknak.

Ezek közül az egyik az az ingyenes tanácsadás, amely során a vállalatvezetők megismerkednek a rugalmas foglalkoztatás lehetőségeivel, előnyeivel. A rugalmas munkahelyfeltárást célzó projekt indulása óta már több mint 700 vállalkozást tájékoztattak a konzorcium szakemberei. Ennek eredményeként több vállalatnál elkezdődhet a rugalmas foglalkoztatási formák bevezetéséhez szükséges szervezetfejlesztési folyamat, illetve a feltárt rugalmas munkahely lehetőségek bejelentése a regionális munkaügyi központokba. Múlt év végéig több mint száz feltárt munkahelyet regisztráltak.

A KSH nyilvános adatai szerint régiónkban 2008-ban 11850 volt a nem teljes munkaidőben (havonta legalább 60 óra) alkalmazásban álló fizikai foglalkozásúak átlagos állományi létszáma, 5509 pedig a nem teljes munkaidőben (legalább 60 óra/hó) alkalmazásban álló szellemi foglalkozásúak átlagos állományi létszáma.

2009 első negyedévében előbbiek száma 16234-re, utóbbiaké 6234-re nőtt. Tavaly a második negyedévben már 18870-ra emelkedett a nem teljes munkaidőben (legalább 60 óra/hó) alkalmazásban álló fizikai, 6781-re a szellemi foglalkozásúak átlagos állományi létszáma. 2009 harmadik negyedévében előbbiek száma 15122-re, utóbbiaké 6234-re csökkent.

Pákozdi Szabolcs, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szakmai főigazgató-helyettese a Naplónak kifejtette, a rugalmas foglalkoztatás erőteljesebb elterjesztéséhez a legfontosabb, hogy a munkaadók ilyen jellegű munkahelyeket hozzanak létre. Ezt elősegítheti a rugalmas foglalkoztatás konferencia, amelyet decemberben Veszprémben, januárban pedig Székesfehérváron tartottak. A közeljövőben Tatabányán folyatódik a rendezvénysorozat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!