Gazdaság

2013.07.22. 08:01

Versenyképes magyar technológia

Egy győri kereskedelmi zrt. és egy téti mezőgazdasági gépgyártó kft. szervezett nemrég közös alkalmat Nagygyimót és Béb határában.

Nagy Imre

A céljuk az volt, hogy a korszerű tarlóhántási technológiákat, és az ezekhez kapcsolódó modern gépsorokat mutassák be a gazdáknak. A környékbeli gazdaságok vezetői és az egyéni gazdálkodók a tarlón, működés közben tekinthették meg a gépeket.

- Ma a vásárlás egyik lényeges eleme, hogy mielőtt egy nagy értékű gépbe befektet valaki, előtte ismerkedjen meg vele, vagy a saját gépével kipróbálhassa, hogy tényleg arra való, amire ő azt a gépet szánta. Mindig lesz újabb technológia. Mind a gépgyártóknak, mind a kereskedőknek éppen erre kell figyelniük. A szükségleteknek megfelelően változik a technika és változik az agrotechnikai követelményrendszer is - fogalmazott Németh Zoltán, a győri cég képviselője, az esemény szervezője.

 

Fotó: Nagy Imre


Elmondta azt is, hogy sokszor vitatott kérdés a szántásos, vagy a szántás nélküli elmunkálás. Számos gazdaság azokat a technológiákat találja meg, amik mindegyikre képesek. Mindezt mintegy vetésforgóként is lehet alkalmazni. Így a gazdaságosság mutatói is változnak, mert a szántás nélküli elmunkáló egységek nagyobb munkaszélességben, és kisebb vonóerő igénnyel dolgoznak, mint egy eke.

- A mai gazdasági körülmények között, a magas üzemanyag árakkal meggondolandó, hogy milyen technológiát alkalmazzunk, mennyire rentábilis mindez az előállított termények tekintetében - fogalmazott a szervező. A nap folyamán előkészített üzleteket mutattak be, de köttettek vásárlások is. A partnerek egy része már érdeklődött a gépek után, itt most a gyakorlatban is megtekinthették őket. Németh Zoltán elmondta azt is, hogy bár nagyobb érdeklődésre számítottak, tudják, hogy az aratási munkálatok nem mindenki számára tették lehetővé a részvételt.



- A másik ok, hogy a gazdaságok vezetői hozzászoktak a nagyobb nevű cégek bemutatóihoz. Mi azonban továbbra is a magyar termékeket és a magyar gépgyártás technológiáit preferáljuk. A mai magyar mezőgazdasági gépgyártás magában hordozza a lehetőségét annak, hogy európai szinten teljesítsen. Minden itthon gyártott gép megállja a helyét a piacon, különösen ár-érték arányban. Szeretnénk elérni, hogy a gazdákban tudatosuljon: vannak jó minőségű, versenyképes magyar termékek - fogalmazott a zrt. képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!