Gazdaság

2011.12.14. 07:46

Visszamenőleg is kifizet a Tesco

Megyei körkép - A Tescónak ki kell fizetnie a garantált bérminimumot a pénztárosainak, így döntött a Legfelsőbb Bíróság.

Tremmer Tamás

Két évbe telt, mire a bíróságon jogerősen bebizonyosodott, a dolgozóknak van igazuk, ezért a Tescónak ki kell fizetnie a 94 ezer forintos bért pénztárosainak, méghozzá visszamenőleg is. Az ügy előzménye, hogy az áruházlánc boltjaiban dolgozó pénztárosoknak nem a törvényben előírt szakmai bérminimumot, hanem a multinacionális vállalat saját bérmátrixa alapján meghatározott fizetést adták.

A Tesco ellen az eljárást a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) indította, de a multinacionális vállalat az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség határozatának sem tett eleget, megvárta a Legfelsőbb Bíróság döntését. Mürkl Mónika, a KASZ Fejér és Veszprém megyei titkára elmondta: az eladónak felvett alkalmazottakat egy idő után előléptették pénztárossá, de a magasabb bért "elfelejtették" rendezni. Az ügyben országosan 130-140, megyénkben 15-20 pénztáros érintett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!