Halimba

2017.05.26. 19:45

Óvodáskorban örömmel kezdik a kerti munkát

HALIMBA A halimbai Hársfa Óvoda Zöld óvoda lévén kiemelt hangsúlyt helyez a környezeti nevelésre.

Civil Tudósítónktól

Ennek egyik része az óvodakert, amit az óvoda udvarán alakítottak ki. Ez a kis konyhakert nemcsak segít megismertetni a természetet, hanem a felelős, gondozói magatartás ki-alakítását is szolgálja. A gyermekek közvetlen tapasztalatot szereznek, és ezáltal tanulnak, hiszen a megismerés legjobb módja a gyakorlatban való közvetlen részvétel. Így nem csupán a fenntartható élet alapjait sajátítják el, hanem önbecsülésük is fejlődik - mondta Kurucz Veronika óvodapedagógus. Hozzátette még, ebben az évben a Kisvakond csoportnak jutott az az örömteli feladat, hogy beültessék az óvoda legnagyobb kertjét mindenféle jóval.

- Olyan zöldféléket választottunk, amelyek fogyaszthatóak lesznek még a nyári szünet előtt, ezáltal a gyermekek valóban élvezhetik munkájuk gyümölcsét. Salátát palántáztunk, vöröshagymát dugaszoltunk, borsót és retket vetettünk, de megtalálható a kertünkben a "mesebeli" spenót, amely mára már gyönyörű nagy leveleket hajtott. A tavalyról földben maradt, sűrűn kikelt zöldellő spenótot Popeye-szigetnek neveztük el. Szívesen adunk belőle kóstolót! Veteményesünk védelmében ültettünk bársonyvirágot, körömvirágot, snidlinget, valamint a gyerekek által kedvelt pizzafűszert, az oregánót is betakaríthatjuk, majd ha eljön az ideje. Kertünkkel beneveztünk a "Legszebb konyhakert" versenybe is.

Öntözéshez készülnek az óvodások a halimbai kertben

Az óvodapedagógus még elmesélte, hogy rendszeresen járnak a helyi Emlékház tankertjébe is. Legutóbb a Föld napján voltak és Zsuzsa néni (Imre Zsuzsanna kertészmérnök) irányításával vörös- és fokhagymát ültettek. Lelkesen, szorgalmasan dolgozott minden óvodás. Megcsodálták a Rovarszállót is. Terveik között szerepel, hogy a saját kertjükben is elhelyezzenek egy ilyen "rovarhotelt". Az üvegház is nagyon érdekelt minden kis "kertészt". Sok hasznos és új ismerettel bővült tudástáruk, ráadásul még finom citromfűteát is kóstolhattak.

Záró gondolatként Kurucz Veronika egy régi bölcs mondást idézett, miszerint, "Amit Pistike nem tanult meg, azt Pista bácsi sem fogja tudni!". Ezért kell gyermekkorban megismerni a természetet és azokat a növényeket, amelyek az ember élelemmel való ellátását szolgálják. Azt gondolom, ilyenkor ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a környezettudatos magatartás megalapozásához, amelyet, reméljük, hogy felnőtt korban majd kamatoztatnak - hangsúlyozta az óvónő.

Schvarczkopf Anita

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!