Hasznos

2008.03.31. 07:41

A bejegyzett élettársi kapcsolat szabályai

Az Országgyűlés még a 2007-es év végén törvényt fogadott el a bejegyzett élettársi kapcsolatról, mely jogszabály azonban csak 2009. január elsején lép hatályba. Indokoltnak tartjuk mégis azt, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat alapvető szabályairól az olvasókat tájékoztassuk.

Mátyus Tamás

A törvény szövegezése szerint bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt együttesen jelen lévő két 18. életévét betöltött személy személyesen kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatban kíván élni.
A megfogalmazásból kitűnik, hogy a bejegyzett élet- társi kapcsolat létesítésének nem feltétele, hogy az élettársak külön neműek legyenek, tehát amennyiben a törvény hatályba lép, úgy bejegyzett élettársi kapcsolatot azonos nemű személyek is létesít- hetnek. A törvény kifejezetten tilalmazza a kiskorú bejegyzett élettársi kapcsolatát, és e tilalmat a gyámhatóság előzetes engedélye sem oldhatja fel.
Fontos kérdés, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatnak milyen joghatásai vannak. Ebben a körben a törvény kifejezett utaló rendelkezé- seket tartalmaz a Családjogi törvényre, legalábbis abban az esetben, ha a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló jogszabály eltérően nem rendelkezik.
A Családjogi törvény közös gyermekké fogadásra és a házastársak névviselésére vonatkozó rendelkezései ugyan- akkor nem alkalmazhatóak a bejegyzett élettársakra. Megállapítható tehát, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat jogi következményei döntő- en a Családjogi törvény rendszerében értelmezhetőek, amely alapján talán az is kimondható, hogy a különbségek a házastársak és a bejegyzett élettársak jogai és kötelezettségei tekintetében tulajdonképpen inkább csak a kapcsolat létesítésének formájához, és nem a tartalmához kötődnek.
Az élettársi kapcsolat bejegyzése tekintetében a jogszabály előírja, hogy az erre irányuló szándékot a feleknek személyesen kell bejelenteniük az anyakönyvvezetőnek, aki e szándékot jegyzőkönyvezi. Ezt követően indul a bejegyzést megelőző eljárás, melynek keretében különböző nemű személyek esetén  amennyiben a nőnek rendezetlen jogállású gyermeke van  nyilatkozni lehet a másik félnek a leendő élettárs gyermekének apaságáról.
Amennyiben ilyen apai elismerő nyilatkozatot a férfi tesz, úgy azt nem lehet visszavonni, és ebben az esetben a férfi élettársat kell a gyermek apjának tekinteni, ha a nyilatkozat megtétele és az élettár- si kapcsolat bejegyzése kö- zött hat hónapnál több idő nem telik el. A megelőző el- járás során mód van az élet- társi kapcsolat bejegyzésének megtagadására is, melyre a törvényi feltételek megléte esetén az anyakönyvvezető jogosult.
Az élettársi kapcsolat bejegyzése tekintetében fontos szabály az, hogy a szándéknyilatkozat és a bejegyzés között hat hónapnál hosszabb idő nem telhet el, utóbbi esetben ugyanis a megelőző eljárást meg kell ismételni. Formáját tekintve az élettársi kapcsolat bejegyzése és az ahhoz tartozó külsőségek hasonlítanak a házasságkötés anyakönyvvezető előtti eljárására. A bejegyzett élettársi kapcsolat megszűnését következő írásunkban érintjük.

Dr. Sebestyén Attila
ügyvéd, Csapó, Kiss és Sebestyén Ügyvédi Iroda, 
Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!