Hasznos

2009.09.08. 13:38

Gombák elleni őszi védelem a körtefákon

Borókás területekhez közeli körtefák levelein nyártól késő őszig jelennek meg a rovatkártételhez hasonlító körterozsda tünetei. A gomba fő gazdanövényének, a Juniperus borókának és dísznövény változatainak megvastagodott hajtásaiban áttelelő gombafonalakból tavasszal spórák tömegeit tartalmazó, feketés-lila szarvacskák képződnek.

Kiss Nikolett

Innen a fertőző anyag a szél és az eső útján jut el a körtefákhoz. Nyár elején a levelek színén narancssárga, 310 milliméter nagyságú, kerek foltok alakulnak ki, közepükön szürkésfekete, csillogó nyálka látható. 

A levelek fonákján lévő kidudorodásokon 12 milliméter magas, narancsvörös, kúp alakú bibircsek keletkeznek, majd az itt termelődő spórák újra a borókára jutva áttelelnek. 

Ősszel a rozsdás levelek leszedésével, elégetésével elejét vehetjük a tavaszi nagyobb megbetegedésnek. Vizsgáljuk át a közeli borókabokrokat és vágjuk le az orsó alakúra megvastagodott, fertőzött hajtásokat. 

A körte legveszélyesebb, leggyakoribb betegsége, a körtevarasodás gombája nemcsak a levelekben, hanem a vesszőkön, ágakon, rügyekben is áttelelhet, emiatt nemcsak a levelek összegyűjtését, elégetését, hanem a fák őszi rezes lemosó kezelését is el kell végezni. 

A varasodás a körterozsdával ellentétben nemcsak a leveleket betegíti meg, hanem a termést is jelentősen károsítja. A levelekben áttelelt spórák csak tavasszal érnek be. 

A körtefa-varasodás tünetei tavasszal már a kis leveleken megjelenhetnek. Az olajosan áttetsző foltok fonáki részén porzó, bársonyos felületű, szennyes-barna, élesen körülhatárolt penészgyepeket találunk. 

Az itt képződő szövedékből a még fejletlen gyümölcsök is megbetegednek. A termések deformálódnak, megrepedeznek, egy részük a földre hull. Az egyik oldalát beborító sötétbarna olajfoltok miatt gyakran féloldalasan fejlődik a gyümölcs. 

De a legjelentősebb károsodás a vesszőkön alakul ki. Az elsőéves zöld hajtásokon a nyár folyamán kör vagy ovális alakú, felrepedezett hólyagosodás tapasztalható. 

Később a hajtások öregedésével elkérgesednek, elfekélyesednek és barnára színeződnek a foltok. Az egészséges vesszők sima bőrszövetével ellentétben a fertőzötteké rücskös, megvastagodott, népiesen koszos. 

A repedéseken keresztül egyéb rothadással járó folyamatok indulnak meg. A varasodás a következő évek terméseredményeire, valamint a termőhajtások elhalásán keresztül a fa egész életére kihatással van. 

A védelem szempontjából rendkívül fontos a fák őszi tisztogatása, a fertőzött hajtások levágása és elégetése. A lehullott leveleket célszerű mélyen elásni. A metszés során gondoskodjunk a szellős lombkorona kialakításáról. 

Erős fertőzés esetén feltétlenül végezzük el a szüret utáni és még a lombhullás előtti, gomba áttelelését megakadályozó rezes lemosó kezelést. 

A varasodás elleni védelemmel  a szintén a lehullott lombban telelő körtelevél fehérfoltosságának terjedését is meggátolhatjuk. 

Györffyné dr. Molnár Júlia, a mezőgazdaság-tudomány doktora

zöttségek alakulnak ki 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!