Hasznos

2010.10.25. 13:49

Kemény büntetés terrorizmusért

A terrorcselekmény büntetőjogi tényállásának megalkotásakor a jogalkotó a kényszerítés és a zsarolás minőségileg új formáját kívánta szankcionálni.

Napló Online

A törvény értelmében, aki abból a célból, hogy állami szervet, más államot, nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön; a lakosságot megfélemlítse; más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjét megváltoztassa vagy megzavarja, illetőleg nemzetközi szervezet működését megzavarja, személy elleni erőszakos, közveszélyt okozó vagy fegyverrel kapcsolatos bűncselekményt követ el.

A terrorcselekmény elkövetésénél a célzat aktív vagy passzív magatartás kikényszerítése, megfélemlítés, a rend megzavarása, megváltoztatása. Amennyiben a bűntett elkövetésekor e célzat nem állapítható meg, úgy valamilyen más, a terrorcselekmény törvényi tényállásában bőséggel felsorolt bűncselekmények megállapításának van helye. Csak példálózó jelleggel néhány: testi sértés, emberrablás, személyi szabadság megsértése, fegyvercsempészet, közveszélyokozás. Terrorcselekmény elkövetésekor személy vagy nagy értékű javak kerülnek az elkövető hatalmába, és a szabadon bocsátást, illetve visszaadást olyan követelés teljesítésétől teszi függővé,  melyet  álla- mi szervvel  vagy  társadal- mi szervezettel akar elvégeztetni.

Az elkövetésnél az emberek vonatkozásában a bűncselekmény eleme a személyi szabadságtól való megfosztás, az anyagi javaknál pedig azok hatalomba kerítése. Itt nem feltétlenül szükséges pénzben kifejezhető értéket megjelölni, anyagi javaknak minősülhetnek e vonatkozásban a pénzben ki nem fejezhető eszmei értéket is képviselő dolgok. Az elkövető követelésének tartalma olyan, hogy azt csak állami vagy társadalmi szervezet teljesítheti. Érdekes módon a terrorcselekmények általában politikai foglyok kiszabadítására vonatkozóan épültek be a köztudatba.

Terrorcselekmény bűntette az is, ha az elkövető volt élettársát és annak lányát személyi szabadságuktól megfosztja, és szabadon bocsátásukat a rendőrséghez intézett anyagi követelés teljesítésétől teszi függővé  ha a szülőktől követel pénzt, már nem , valamint az is, ha rablás elkövetője a túsz elengedését ahhoz a feltételhez köti, hogy a rend- őrség szabad elvonulást engedélyezzen számára.

A törvény az elkövetés formái között külön kiemeli a terrorcselekmény egy másik formáját. Ez pedig nevezetesen az, ha az elkövető terrorista csoportban történő elkövetésre felhív, ajánlkozik, vállalkozik, a közös elkövetésben megállapodik, vagy az elkövetés elősegítése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő feltételeket biztosítja, ahhoz anyagi eszközöket szolgáltat vagy gyűjt, illetőleg a terrorista csoport tevékenységét egyéb módon támogatja.
A jogalkotó a büntetési tétel tekintetében  a korábbi rendelkezésekkel ellentétben  nem tesz különbséget a terrorcselekmény alapesete és minősített esete között, hiszen mindkét esetben 10 évtől 20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Dr. Kiss Endre,
Csapó, Kiss és Sebestyén Ügyvédi Iroda, Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!