Bulvár-celeb

2023.02.11. 06:00

Nem tréfadolog: ekkora nagy veszély fenyegeti a 6 óránál kevesebbet alvókat

A megfelő mennyiségű alvás előnyeit mindenki ismeri. De mi a helyzet az állandóan kialvatlanokkal?

Illusztráció: Shutterstock

 A 18 és 80 év közötti felnőttek számára a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat azt javasolja, hogy az alvás 6 és 11 óra között mozogjon. A legtöbb brit azonban még mindig csak 6 óra 19 percet alszik éjszaka átlagosan a The Sun szerint. Dr. Sue Peacock egészségügyi tanácsadó, alvásszakértő szerint viszont ezen nem szabad stresszelni, mert csak rontunk a helyzeten - írja a Ripost.

"Az alvás miatti szorongás alvászavarokhoz és álmatlansághoz vezethet, ami aztán egy ördögi kört generál"- magyarázta a szakember.

Az immunrendszer gyengülésétől a súlygyarapodáson át a szívbetegségekig sok minden okozhat az alváshiány, de ez még nem minden...

Illusztráció: Shutterstock

Az alvás mennyisége közvetlenül befolyásolja immunrendszerünk működését, és azt is, hogy az immunrendszer egyes részei hogyan termelnek védő, fertőzést legyőző anyagokat - úgynevezett citokineket - magyarázza dr. Sue. A szakértő szerint ezek a citokinek nemcsak az idegen betolakodókkal, például baktériumokkal és vírusokkal veszik fel a küzdelmet, hanem segítik az alvást is – ami több energiát ad az immunrendszernek ahhoz, hogy megvédje a szervezetet a betegségektől.

Illusztráció: Shutterstock

Más kutatások szerint azoknál, akik hat óránál kevesebbet alszanak, nagyobb az elhízás és a cukorbetegség kockázata. A hosszú távú alváshiány növeli az étvágyat, a túlevést és így elősegíti a súlygyarapodást.

Illusztráció: Shutterstock

"Az alváshiány összefügg a memória romlásával és a kognitív zavarokkal, valamint a közúti balesetek fokozott kockázatával" - teszi hozzá a szakember.

Dr. Sue szerint az álmatlan éjszakák növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek, például a magas vérnyomás, a stroke és a szívroham kockázatát is.

Illusztráció: Shutterstock
Fotós: KieferPix

De ami a legdurvább: a rák kialakulásának esélye is megnő, ha nem alszunk eleget. A szervezet „biológiai órájában” - amely szabályozza az alvást és több ezer egyéb funkciót - fellépő zavarok növelhetik a mell-, vastagbél-, petefészek- és prosztatarák kialakulásának esélyét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában