Bulvár-celeb

2023.09.05. 01:16

Hivatalos: megjelent Magyarországon az ázsiai lódarázs

Kimlén találták az első ázsiai lódarazsakat hazánkban. Egyelőre csak a szigetközi településről érkezett hivatalos észlelés a veszélyes rovarról.

Forrás: kisalfold.hu

Fotó: Márta Tamás

Néhány hete Márta Tamás kimlei méhész talált rá az első hazai példányokra - írja a Kisalföld.

Varga Tamás Imre kisbodaki méhészt kérdezték, akinek közvetítésével a bizonyítópéldányok a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményébe kerültek.

 

– Három bizonyítópéldányt magam vittem fel Budapestre augusztus 23-án. Kimlén jelent meg az ázsiai lódarázs, mely minden rovarra veszélyes, kezdve a szitakötőktől, a posz-, bányászméheken keresztül a háziméhekre. Egy-egy kisebb, gyengébb családot képes akár teljesen elpusztítani 

 

– mondta Varga Tamás Imre.

A szaktanácsadó tájékoztatása szerint a rovar Ázsiában őshonos, Európában először Franciaországban észlelték 2004-ben, ahová konténerhajóval érkezhetett. Évente 50-100 kilométernyit terjeszkedhet, így hazánkban érkezését két-három év múlva várták. Érdekesség, hogy Ausztriában még nem is találtak, legközelebb az olasz-német határnál figyelték meg.

 

– Elég lehetett, hogy egy zöldség- vagy gyümölcsládán keresztül ide érkezzen vagy akár egy turista autójával, hogy akár több száz kilométerre kerüljön. Tudtuk, hogy előbb-utóbb ide ér, de nem számítottunk rá még mostanra. A franciák és a spanyolok komoly erőfeszítéseket tesznek ellene, kiirtása lehetetlen, csak lassítani lehet terjedését csapdázással. 

 

Jó megoldás, ha tavasszal sikerül elcsípni az anyaállatot, amely fészket rak, és az augusztus-szeptemberre lesz a legnagyobb, akár több ezer darázzsal – részletezte a méhész.

Varga Tamás Imre szerint az ázsiai lódarázs valamivel kisebb, mint európai társa és nem is agresszívebb, viszont más stratégiával vadászik.

Már tudományos szempontból is “hivatalos” a faj magyarországi jelenléte

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesülethez (OMME) az elfogott gyanús példányokból  érkezett néhány darab, amit átadtak a rovarszakértőnek. A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa augusztus 24-én azonosította és elismerte, hogy ázsiai lódarázsról (Vespa velutina) van szó - tették közzé weboldalukon, ahol egy videót is megosztottak. Ezen a felvételen a kimlei méhészet kaptárainál repkedő példány látható.

Néhány nappal később pedig már arról számoltak be, hogy a Folia entomologica hungarica tudományos szakfolyóiratban közölték az ázsiai lódarázs hazai jelenlétét, és mint írják: innentől tudományos szempontból is “hivatalos” a faj magyarországi jelenléte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában