Krimi

2024.03.23. 10:01

Íme néhány tipp, amivel nem zavarja párja alvását

Egy kutatás szerint tízből négy ember a partnerét hibáztatja, amiért nem aludt jól éjszaka.

MW

A rossz alvás számos jelentős hatással lehet az emberi egészségre

Forrás: Shutterstock

Fotó: wavebreakmedia

Két ember együttélése soha nem zökkenőmentes. Ez különösen igaz, ha az alvási szokásokat nézzük: az eltérő szokások az éjszakai pihenésre is rányomják a bélyegüket.

Egy kutatás szerint tízből négy ember a partnerét hibáztatja, amiért nem aludt jól éjszaka. A leggyakrabban előforduló alvászavarok, amiket a másik ember okoz,  a horkolás, a mocorgás és az alvás közbeni beszéd és az elektronikai eszközök zaja és fénye. 

A felmérésben 2000 olyan felnőttet vizsgáltak, akik egy ágyban alszanak partnerükkel, és kimutatták, hogy a párok több mint negyede nem egyszerre tér nyugovóra. Minden harmadik megkérdezett úgy gondolja, hogy nem alszik eleget vagy nem elég minőségi az alvása, a válaszadók átlagosan hat óra 53 percet alszanak. A kutatást megrendelő cég kiadott egy alvási etikettet, amely tippeket tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan ne zavarjuk a másikat éjszaka. 

Hannah Shore alvásszakértő, az etikett egyik készítője úgy véli, hogy a szórakoztató elektronikai eszközök szerepet játszhatnak az alvászavarok kialakulásában, ugyanis gyakran előfordul, hogy amíg az egyik fél már aludna, a másik tévét néz a hálószobában. A megkérdezettek 43 százaléka ezt idegesítőnek találja. 

Ildomos viselkedés a hálószobában

  • 1. Tisztelje a másik alvását, legyen csendben és ne kapcsoljon villanyt, amikor a másik alszik.
  • 2. Csökkentse minimálisra a zajt: ha reggel korábban kel, ne akkor szedje össze a szükséges cuccait, hanem készítse elő este.
  • 3. Hallgasson podcastot, de ügyeljen arra, hogy fülhallgatót használjon, és olyan hangerővel, hogy ne szűrődjön ki a zaj. 
  • 4. Állítsa be, hogy az eszköz 30 perc után automatikusan kikapcsoljon.
  • 5. Csökkentse a telefon fényerejét.

A teljes cikket a life.hu oldalán olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában