Hitelminősítés

2019.02.17. 16:23

Újabb minősítő javíthat a magyar adósosztályzaton

Londoni pénzügyi elemzők lehetségesnek tartják, hogy a Standard & Poor's pénteki felminősítési döntése után a Fitch Ratings is javít hazánk besorolásán.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat – egyenként két-két – időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára. A Fitch 2019-re összeállított menetrendjében Magyarország először február 22-én, pénteken kerül sorra.

Mint arról portálunk is beszámolt, a Standard & Poor's globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) a magyar osztályzat idei első, pénteki felülvizsgálatán egy fokozattal „BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását. Ez jelenleg a legjobb adósosztályzat Magyarországról. A lépést mindenekelőtt a magyar gazdaság erőteljes külső fizetési pozíciójával és jó növekedési kilátásaival indokolták. A felminősítésről tartott sajtótájékoztatójában Varga Mihály pénzügyminiszter többek között azt mondta: a döntés visszaigazolása annak, hogy a magyar gazdasági növekedés tartós, és az ország külső sérülékenysége csökkent.

További jó hír, hogy a Bank of America-Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltató londoni kutatási részlegének heti feltörekvő piaci előrejelzése

azt valószínűsíti, hogy jövő pénteken a Fitch Ratings is „BBB”-re emeli a jelenlegi „BBB mínusz”-ról a hosszú távú magyar államadós-besorolást.

Ennek lehetőségére a Fitch maga is utalást tett a közép- és kelet-európai térség szuverén adósminőségi mutatóiról nemrégiben összeállított, 2019-re szóló éves helyzetértékelésében. A cég felidézte, hogy a régióban Magyarországgal együtt összesen hét államadóst tart nyilván felminősítés lehetőségét jelző pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már 2017 óta érvényben vannak, a tanulmány szerint ezeknek az országoknak az adósosztályzatairól a Fitch az idén valószínűleg döntésre jut.

A harmadik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service jelenleg „Baa3” osztályzattal tartja nyilván Magyarországot. Ez azonos a Fitch Ratings „BBB mínusz” magyar besorolásával, a Moody's azonban egyelőre stabil kilátást tart érvényben a magyar államadós-minősítésre. A Moody's 2019-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először május 3-án, majd október 25-én kerül sorra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában