ITM

2021.03.11. 20:16

Megalakult a Szénrégió Bizottság

Az alakuló ülésen közel 60 szervezet képviseltette magát.

Megtartotta online alakuló ülését a Szénrégió Bizottság, hazánk első szénátmenettel foglalkozó, állandó egyeztető fóruma – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön.

A közleményben hangsúlyozzák, a kormány energia- és klímapolitikájának stratégiai célja a Mátrai Erőmű fenntartható, környezetbarát átalakítása, valamint a térség kiegyensúlyozott energia-ellátásának és energiabiztonságának garantálása.

A most létrejött javaslattevő és döntéstámogató szervezet biztosítja a szénkivezetés során érintett szereplők bevonását, az egyeztetések folytonosságát, valamint az eredmények és javaslatok megismertetését – mondta el a közlemény szerint köszöntőjében Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Az erőmű jelenleg a legjelentősebb üvegházhatású gáz-kibocsátó létesítmény Magyarországon, ugyanakkor kiemelkedő szerepe van a magyar villamosenergia-termelésben. Emellett kétezernél is több munkavállalót foglalkoztat, és mintegy ezer helyi vállalkozás működése függ a tevékenységétől. Ezért nagyon fontos, hogy a környezetbarát átállás megvalósulása ne veszélyeztesse a térség munkahelyeit, a kis- és középvállalkozók megélhetését, hanem lehetőségeket teremtsen az átmenet megkönnyítésére – emlékeztetett az államtitkár.

A tárca közleményében ismerteti, hogy a Szénrégió Bizottság az európai uniós „LIFE-IP North-HU-Trans” projekt keretében jött létre, amelynek fő célkitűzése az erőmű és a régió fenntartható, igazságos átmenetének megvalósítása a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltaknak megfelelően.

Az alakuló ülésen közel 60 szervezet képviseltette magát, többek között helyi és megyei önkormányzatok, központi államigazgatási szervezetek, civil szervezetek, érintett vállalatok, felsőoktatási intézmények és szakképzési centrumok, turisztikai és egészségügyi szervezetek képviselői vettek részt és osztották meg véleményüket – írják a közleményben.

Az eseményen bemutatták a szénrégiókkal kapcsolatos tudnivalókat, a nemzetközi trendeket, a hazai elképzeléseket, a Szénrégió Bizottság működését, a „LIFE-IP North-HU-Trans” projekt tervezett tevékenységeit és eredményeit, valamint a szénátmenethez jelentős forrásokat nyújtó Európai Uniós Igazságos Átmenet Alapot – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában