Drágulás azonban várható

2022.07.01. 15:30

Van elég alapanyag, lesz elegendő higiéniai papírtermék az országban

A Vajda-Papír termelése a tervezettnek megfelelően folyik, lesz elegendő higiéniai papírtermék az országban az alapanyag és az energiaköltség jelentős drágulása ellenére is, de a nem kerülhető el a papírtermékek áremelése - mondta el az MTI kérdésére Vajda Attila, a piacvezető higiéniai papírtermékgyártó Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója.

Kiemelte: a Vajda-Papír évről-évre bővíti a gyártókapacitását, a termékigények kielégítését biztonsággal tudja garantálni. 

Magyarország éves szükséglete 90 ezer tonna a higiéniai papírtermékekből - toalettpapír, papír zsebkendő, háztartási papírtörlő -, a Vajda-Papír csoport éves kapacitása pedig 140 ezer tonna 

- tette hozzá.
Vajda Attila hangsúlyozta, hogy 

fő alapanyaguk, a cellulóz a kétszeresére drágult az elmúlt másfél évben, ráadásul mással nem is lehet helyettesíteni. Az újrahasznosított-papír, mint alapanyag elérhetősége korlátozott, nem áll rendelkezésre kellő mennyiség a tiszta cellulóz teljes és globális szintű kiváltására 

- tette hozzá, megjegyezve, hogy középtávon biztosan nem lesznek olcsóbbak a papírtermékek.
Ismertette, a higiéniai papírgyártás során felhasznált cellulózrostokat - amelyből az alappapír készül - Dél-Amerikából, illetve a Skandináv térségből szállítja a cég, amelynek jelenlegi és a gyárbővítési 2. ütem során elkészülő cellulóztároló kapacitása 3 havi puffer készlet tárolására alkalmas. Alappapírból pedig 2 havi készlet tárolására van lehetőségük - tette hozzá.
Az áremelés ismertetése szerint termékkategóriától függően 10-20 százalékos lehet, 

erről a kereskedelmi partnereket is értesítették már - mondta, és hozzátette, idén már több mint 30 százalékkal kellett emelniük a termékek árát, de ez még mindig nem fedezi a dráguló energiaköltségeket.
A boltokban toalettpapírból nem, papír zsebkendőből azonban lehet átmeneti készlethiány, de az sem a nyersanyaghiány, hanem a gyártási kapacitások korlátja miatt, amelyet jelentősen bővít a hamarosan befejeződő gyárbővítési fejlesztés - fejtette ki.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában