Elismerések

2023.09.07. 15:36

Az Országházban adták át az Érték és Minőség Nagydíjakat

Negyven pályázó negyvenhét pályázata, köztük egy határon túli induló kapta meg az idei Érték és Minőség Nagydíjat. Az elismeréseket és különdíjakat csütörtökön adták át az Országházban – közölte az MTI.

MW

Az Érték és Minőség Nagydíj díjazottjai

Forrás: Érték és Minőség Nagydíj

A kiírásra a gazdaság szinte teljes palettáját felölelő 45 főcsoportban, több mint 100 témakörben lehetett jelentkezni. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a pályázat fővédnöke köszöntőjében kiemelte, 

az Érték és Minőség védjegy a fogyasztónak biztonságot mutat, mert egyszerre jelent értéket, tanúsított, ellenőrzött minőséget. Egyben azt is üzeni, hogy tudatos választással is csökkenthető az emberiség ökológiai lábnyoma.

Az Országgyűlés alelnöke szólt arról is, hogy a Covid-járvány kitörése óta drasztikus átalakulások történtek a világgazdaságban, amit tovább erősített az orosz-ukrán háború. Mindez Magyországon az energiaárakban, az inflációban csapódott le, a kihívásokra a kormány különböző intézkedésekkel válaszolt.
Latorcai János hangsúlyozta, a nehéz környezetben szükségszerűen felértékelődött a piacon a védjegyek és a különböző árumegjelölések szerepe, mert lehetőséget ad arra, hogy ezek a termékek kiemelkedjenek a környezetükből.

Az idei díjazottak között többségben vannak a kis- és középvállalkozások, ez a szektor adja a hazai foglalkoztatottak 70-75 százalékát, és a GDP 55 százalékát állítja elő

 – ismertette, majd hozzátette:

 azt is látni kell, hogy a hazai kkv-szektor tőke- és forráshiányos, ezért támogatja a kormány kiemelten  egyebek között a Széchenyi Kártya Programot.  

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a résztvevőket köszöntve felhívta a figyelmet arra, hogy minden évben szép számmal díjazzák a mezőgazdasághoz köthető termékeket és szolgáltatásokat.
Jelezte, a gazdáknak nehéz körülmények között kell helyt állniuk, ezért is avatkozott be a kormány a gabonapiaci folyamatokba. 

Felidézte, hogy a kelet-európai uniós tagállamokkal közösen sikerült elérni, hogy az unió importtilalmat vezetett be az ukrán gabonára és egyéb termékekre. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a tilalom határidejét meghosszabbítsák.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a polgári kormány szövetséget kötött a gazdákkal, a vidékkel. A kormány eltökéltségét mutatja, hogy a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozási forrást biztosít. 

Ismertette, hogy a teljes forráskeret 5376 milliárd forint, amelyből vidékfejlesztésre mintegy 2891 milliárd forintot fordítanak.

Hozzátette, a mezőgazdaságban új technológiákra van szükség, alapvető cél, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképességét a mostaninál sokkal magasabb szintre emeljék. A hozzáadott érték növelése érekében fókuszban áll az élelmiszeripar és a feldolgozóipar fejlesztése.
Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Rendszer alapítója elmondta, a jelenlegi gazdasági körülmények között sikernek mondható, hogy 

a díjazott pályázatok száma nőtt a tavalyi évhez képest, az idén 18 százalékkal több védjegyhasználatot engedélyeztek.

A 2023-ban díjazottak 33 százaléka már korábban is részt vett pályázaton, és 75 százalékuk rendelkezik egy vagy több védjegyoltalommal, szabadalommal. 

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar a legnépesebb csoport volt a pályázaton

 – tette hozzá.

Az Országházban vehették át az elismeréseket Érték és Minőség Nagydíjban részesülők
Forrás: Érték és Minőség Nagydíj

A nagydíjak mellett átadták az alapítók és a kiírók tanácsa tagjainak különdíjait is. 

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Vállalkozási Nívódíjat a CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. kapta
Az Innovációért Nívódíjat a Pannon Agroteh Kft. nyerte el a MARHA-VARÁZS szarvasmarhatrágya briklett mikroelemekkel című pályázatával.
A Digitalizációért Nívódíj idei nyertese a Bastion Security Kft. az Innovatív biztonságtechnikai szolgáltatás robot- és drón technológiával kiegészítve című pályázatával. 
Az Érték és Minőség Energiahatékonyságért és Környezetvédelemért Nívódíjat a GREEN-GOES Kft. Infrastrukturális és technológiai fejlesztés a GREEN-GOES Kft.-nél pályázata kapta. 
Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Év Felfedezettje különdíjat a FANNIZERO Kft. nyerte el. 
Az Ifjúságért Nívódíjat a SULISZERVIZ Oktatási és Szakértői Iroda érdemelte ki. 
A Kárpát Hazáért Nívódíjat a Matula Média Kft. vihette haza. 
A Média Nagykövete Díjat Gecse Vivien, a TV2 hírigazgatója vette át. 
A Kommunikációért Nívódíjat a HírTV Hír és magazin műsorainak szerkesztősége, a Mediaworks Tömegmédia Divízió Aktuál Szerkesztősége és a Magyar Távirati Iroda (MTI) alkotógárdája érdemelte ki. 

 

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázaton sikerrel szerepelt pályázók és pályázatok számára, teljesítményük elismeréséül a kiírók külön-külön is, valamint különböző cégek, főhatóságok, civil szervezetek további értékes különdíjakat ajánlottak fel.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot 2023-ban hatodik alkalommal írta ki és valósította meg a DIAMOND Szervezőiroda Bt., a kiírói tanács tagja továbbá az ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft., a Hajnal Húskombinát Kft., a LEGRAND Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a Saint-Gobain Hungary Kft., a SZÁM-PONT Számítástechnikai és Oktató Központ Kft.

A pályázat eseményeinek fővédnöke Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, kiemelt támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, szakmai támogatója az Agrárminisztérium, szakmai partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában