Biztonságban

2023.11.01. 12:42

Már a nyáron elérte a novemberre megcélzott szintet a hazai gáztárolók töltöttsége

Már a nyáron elérte a novemberre megcélzott szintet a hazai gáztárolók töltöttsége - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium szerdán az MTI-t. A tárca közleményében emlékeztetett: az uniós rendelkezés november elsejei határidővel rögzített egységesen 90 százalékos kötelező feltöltési arányt a földfelszín alatti tárolókkal rendelkező tagállamoknak.

MW

Illusztráció/egy munkás a Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepén

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A kormány intézkedései és az április óta folyamatos betárolás eredményeként ez az elvárás Magyarországon augusztus végére teljesült. Az októberi enyhe időjárás következtében a fűtési szezon hivatalos kezdete után is nőtt a készletmennyiség, a töltöttségi arány jelenleg 98 százalékos - írták.   

Hangsúlyozták: 

a megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően a tavalyiakhoz fogható ellátásbiztonsági kockázatok idén nem fenyegetik a hazai fogyasztókat. A magyar családok a következő hónapokban is rezsivédett árakon tarthatják melegen otthonaikat.   

Az Európai Parlament és Tanács tavaly nyáron elfogadott rendelete az ukrajnai háború okozta energiaválság miatt írta elő, hogy a földfelszín alatti gáztárolókat a kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022-2023-as téli időszak kezdetére. Az idei évtől a kötelező feltöltési arány egységesen 90 százalékra emelkedett - tették hozzá.   

Magyarország már augusztusban elérte a november elsejei határidővel teljesítendő mutatót. Az elmúlt hetekben tapasztalt nyárias melegben a fűtési szezon hivatalos kezdete után is folytatódott a betárolás. A hazai tárolókban jelenleg több mint 6,4 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre, ami hozzávetőleg 98 százalékos töltöttségnek feleltethető meg 

- részletezték.   

A Magyarország esetében 65 százalékos fogyasztásarányos adat a szűk európai élmezőnybe tartozik, több mint kétszeresen múlja felül az uniós átlagot - írták, megjegyezve hogy június vége óta több földgáz érhető el a magyarországi létesítményekben, mint amennyit a háztartások a  nemzetközi energiaválság előtti utolsó évben, 2021-ben felhasználtak.   

Hozzátették: a most elérhető készlet több mint 160 százalékát teszi ki a tavalyelőtti lakossági fogyasztásnak. A hosszú távú szerződés szerinti szállítások folyamatosak, a mindenkori igények részlegesen belföldi kitermelésből is fedezhetők.   

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a magyar kormány Brüsszel és a baloldal folyamatos támadásai ellenére a háborús időkben is változatlan formában és feltételekkel tartja fenn a rezsivédelmet, és "az egyedülálló intézkedéssel Európa legalacsonyabb áram- és gázárát biztosítja a magyar családok számára".   

Kitértek arra is: a kormány a hamarosan induló nemzeti konzultáción is kikéri a választók véleményét arról, hogy Brüsszel el akarja törölni a rezsicsökkentést.    

A hazai fogyasztók zavartalan kiszolgálását a védett állami gáztartalék és a további betárolt készletek garantálják - hangsúlyozták.   

A tavalyinál kedvezőbb helyzetben nincs szükség a közintézmények számára múlt télen előírt hőmérsékleti korlátozás további fenntartására. A kapcsolódó előírást így a kormány az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs kezdeményezésére a közelmúltban hatályon kívül helyezte - olvasható a közleményben, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a tudatos felhasználás ugyanakkor a jövőben is érdemben erősítheti az energiaellátás biztonságát.

Az uniós átlag dupláját teszik ki a hazai gáztárolói kapacitások

Számottevő biztonságot jelent, hogy a magyar gáztárolókban az ország éves fogyasztásának nagyjából 65 százalékának megfelelő mennyiségű gázt lehet elraktározni. Európa legtöbb állama ennél jóval szerényebb készleteket tud csak felhalmozni: a németek, az olaszok, a franciák például csak fogyasztásuk harmadát-negyedét képesek eltárolni, miközben több országban a tíz százalékot sem ér el ez az arány - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Mint arról legutóbbi összeállításában a Magyar Nemzet is beszámolt, a legnagyobb gázmennyiség – nem meglepő módon – Németország tárolóiban fér el. Ám az már meglepő lehet, hogy a sorban Olaszország, Hollandia, Franciaország és Ausztria után Magyarország következik, a maga 6,3 milliárd köbméteres – másképpen mondva 68,6 terrawattórás – tárolási kapacitásával. A hatodik hely is kiváló, de Magyarország pozíciója ennél is jobb, ha azt vizsgáljuk: mire elég az adott ország tárolóiban elhelyezhető gáz mennyisége.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában