Jó hír

2023.12.21. 11:31

Élelmiszer-biztonsági szempontból nyugodt ünnepekre készülhetünk

Megnyugtató eredmények születtek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában. Az akció kezdeti két hetét felölelő összegzés kapcsán Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte, örömteli, hogy az élelmiszer-előállítás és - forgalmazás minden területén javulás tapasztalható. Jelölési hibával nem találkoztak az ellenőrök és a forgalomból is fele annyi élelmiszertételt kellett kivonni, mint tavaly - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A közlemény szerint december 4. és 17. között tartott az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza. A vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei többek között adventi vásárokban, élőhal árusoknál és őstermelőknél jártak, állateledeleket is ellenőriztek.

Az akció első időszaka kapcsán Nobilis Márton kiemelte, az élelmiszer-előállítás, -forgalmazás és vendéglátás területén 866 ellenőrzést végeztek a szakemberek.

A tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva minden területen javulás tapasztalható. A forgalomból kivont élelmiszertételek száma az előző évi felét sem érte el, és szinte minden esetben lejárati probléma állt a háttérben. Egyértelmű javulás, hogy jelölési hiba miatt ez idáig nem kellett intézkednie a szakembereknek. Az ellenőrzések eredményeként összesen 8 vállalkozás tevékenységének felfüggesztésére volt szükség, 8 alkalommal figyelmeztetést, 55 esetben pedig bírságot alkalmazott a hatóság - ismertette az államtitkár.

Az élelmiszer-biztonsági szakemberek 108 adventi, karácsonyi vásár vagy ünnepi rendezvény kitelepült vendéglátó egységét ellenőrizték. Általános tapasztalat, hogy ezek a vállalkozások megfelelően felkészültek, az élelmiszer-higiéniai és - biztonsági szempontokkal tisztában vannak. Esetükben a legtöbb probléma, az ellenőrzések 11 százalékában, az általános higiénés hiányosságokból adódott, míg a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolásának meglétével és érvényességével mindössze 9 esetben (az ellenőrzések 8 százalékában) akadt gond. További 24 kitelepült egységnél a forralt bor kínálatot vizsgálták a felügyelők: csupán 2 helyen hiányzott a gyártmánylap, és 1 terméket kellett kivonni a forgalomból a nyomonkövetés hiánya miatt - áll a közleményben.

Az őstermelők ellenőrzése során 4 esetben indítottak eljárást a Nébih ellenőrei súlyosabb mulasztás miatt. 

Az élőhal árusítás során azonban a halak tartási körülményei állatjóléti, valamint állategészségügyi szempontból is megfelelőek voltak és a csalihalat értékesítő horgászboltokban sem tapasztaltak súlyos szabálytalanságot a szakemberek. 

Állateledelek közül 58 terméket, ebből 25 madaraknak szánt eledelt ellenőriztek. A laboratóriumi vizsgálatok még folynak, de az eddigi eredmények nem tártak fel szabálysértést. Ugyanakkor jelölési hiba miatt 5 termék gyártóját, forgalmazóját kötelezi a hatóság pontosításra - összegezte Nobilis Márton.

"Az eredmények alapján élelmiszer-biztonsági szempontból nyugodt ünnepekre készülhetünk. Az ellenőrzések azonban a következő hetekben, egészen december 31-ig folytatódnak" - hangsúlyozta a közlemény szerint az államtitkár, kiemelve: az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek fő célja az, hogy - a karácsonyi ünnepek mellett - az év utolsó napjai is biztonságban teljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában