Gazdasági növekedés

2024.03.19. 10:48

A magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Nem a kormány, hanem az Európai Bizottság mondja: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet – hívta fel a figyelmet keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.

MW

Forrás: Varga Mihály / Facebook

Fotó: PENZUGYMINISZTERIUM

Miközben a bizottság legfrissebb előrejelzésében rontotta az Európai Unió gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, a magyar gazdaságban idén változatlanul 2,4 százalékos, jövőre 3,6 százalékos bővülést vár – ismertette a tárcavezető.

A bizottsági prognózisról mellékelt grafikonja szerint Magyarország jövő évi növekedését csak a 4,3 százalékos máltai ütem előzi meg, miközben az uniós átlag 1,7 százalékos lesz.

Készül a jövő évi költségvetés

Rendben halad az idei év költségvetésének módosítása és a jövő évi költségvetés tervezése a Pénzügyminisztériumban (PM), a tárca 2025-ben csökkenő hiánnyal, alacsonyabb államadóssággal, erősödő gazdasági növekedéssel számol – jelentette ki Varga Mihály a Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint, miután hivatalában fogadta Horváth Gábort, a Költségvetési Tanács elnökét.

A pénzügyminiszter kiemelte: a kedvezőtlen külső gazdasági hatások miatt a kormány 4,5 százalékra módosítja az idei hiánycélt, amelyet a következő években fokozatosan 3 százalék alá csökkent.

A pénzügyminiszter és a Költségvetési Tanács elnöke egyetértett abban, hogy az egyensúlyi mutatók javítása kiemelt fontossággal bír. Varga Mihály leszögezte: a kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett, ennek megfelelően tervezik a jövő évi költségvetést is. A tárcavezető kiemelte: a fenntartható gazdasági növekedés érdekében a kormány fokozatosan mérsékli a hiány mértékét, így a mutató az idei évben 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet – ismertette a Pénzügyminisztérium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában