Krimi

2024.01.07. 14:09

Idős gyulai nénit ölt meg a csendes gyilkos

Ismét áldozatot követelt a szén-monoxid, amely a házban a környező lakásokba is átterjedt.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Vasárnap reggel negyed tízkor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Gyulán egy négyszintes társasház egyik lakóját nem lehet elérni. A tűzoltók behatoltak a Béke sugárúti társasház földszinti lakásába, ahol egy holttestet találtak. A lakásban szén-monoxid jelenlétét mutatták ki. 

A tűzoltók kiürítették a társasházat, összesen kilenc embert kísértek ki. Mivel a mérgező gáz más lakásokban is kimutatható volt, nagyteljesítményű ventilátorral átszellőztették a társasházat. A szén-monoxid forrása egy fürdőszobában működő nyílt égésterű vízmelegítő volt. 

A hat négyzetméteres fürdőszobában minden nyílászáró csukva volt. 

Az áldozat egy idős nő, a lakásban nem volt szén-monoxid-érzékelő - írja a Bors a Katasztrófavédelem közleménye nyomán. 

A kis koncentrációban is halálos szén-monoxid akkor jön létre, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. A tűz elhasználja a helyiség levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a szén-monoxid. Ha az otthonunkban nyílt lánggal működő berendezést használunk, gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, nem elég néha kinyitni az ablakot. A megfelelő szellőzés mellett a fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente egyszer célszerű szakemberrel ellenőriztetni. A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők mellé érdemes szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában