Színház

2022.04.17. 17:00

Szolidaritási napot tartanak Ukrajnáért a Nemzeti Színházban

A Nemzeti Színház is csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezetének adománygyűjtéséhez.

Az adománygyűjtéssel egybekötött színházi napot április 24-én, vasárnap tartják. A Nemzeti Színház és az Ökumenikus Segélyszervezet összefogásához bárki csatlakozhat és adományával támogathatja a háború elől menekülőket. A bajbajutottaknak szánt támogatást a Nemzeti Színházban kihelyezett adománygyűjtő perselyekben valamint a segélyszervezet bankkártyás termináljain keresztül lehet eljuttattatni a bajbajutottaknak – írja a Nemzeti Színház nyomán a Magyar Nemzet.

A szolidaritási napon egy filmet és egy koncert-színházat lehet megnézni, mindkettőt ukrajnai társulat előadásában.  

A Nagyszínpadon 17 órától kezdőik a filmvetítés. A kijevi Ivan Franko Ukrán Nemzeti Drámaszínház A boldogtalan című előadását felvételről, ukrán nyelven, magyar felirattal láthatják az érdeklődők. 

A boldogtalan című darab az ukrán hivatásos színház egyik létrehozójának, a színészként, rendezőként és drámaíróként is ismert Ivan Karpenko-Karijnak a legnépszerűbb színműve, egyúttal az ukrán nemzeti drámairodalom örökségének fontos része. A történet középpontjában egy szerelmi háromszög, Varka, Hnat és Szofia kapcsolata áll. Az ő viszonyrendszerükből bontakozik ki a dráma fő cselekményszála. A szerző ugyanakkor egy nehezebb, de mélyebb olvasatot is kínál az értelmezéshez, amely az örök értékek és fogalmak felé vezet bennünket. 

A kijevi Dakh Színház – Dakh Daughters formációjának Ukrán tűz című koncertszínházi előadását 20 órától tekintheti meg a közönség szintén a Nagyszínpadon.

Ez a háború hatalmas katasztrófa Ukrajna számára, amely kihat az egész világra, az egész emberiség jövőjére. Ukrajna és az ukrán nép most történelmének egyik legnagyobb tragédiáját éli át. Harcol szabadságáért, önállóságáért – a túlélésért. És ebben a küzdelemben nagy szüksége van a jóérzésű emberek segítségére, bárkitől és bármilyen formában is érkezzék

– mondják az alkotók.

A kijevi Dakh Színház az ukrán alternatív szcéna egyik különleges formációja. Társulatának egy része azért hagyta el Ukrajnát nem sokkal a háború kitörése után, hogy új koncertszínházi előadásukkal felhívják az európai közvélemény figyelmét népük szenvedésére. Az Ukrán tűz című előadásukat Franciaországban hozták létre, és európai turnéjuk állomása Budapest is. A társulat egyik formációja, a Dakh Daughters koncertszínháza a groteszk freak-kabarék világát idézi. Üzenete: segélykiáltás a világhoz, tanúságtétel a háború okozta humanitárius katasztrófáról, civilek szenvedéséről és haláláról Ukrajnában.

Az előadások ingyenesek, de jegyfoglalás szükséges a [email protected] címen, telefonon: +36 1 476 6868 vagy ki is nyomtathatják a Nemzeti Színház műsoroldaláról.

Borítóképünkön a kijevi Dakh Daughters formáció. Forrás: Nemzeti Színház/Olga Zakrevska

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában