diadal és elismerés

2021.09.13. 16:00

Négy új örökös bajnok a kajak-kenu szövetség dicsőségfalán

A tokiói olimpia és paralimpia után négy új név került fel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) dicsőségfalára, amelyen az örökös bajnokoknak állítanak emléket.

Gold medallist Hungary's Balint Kopasz celebrates on podium after the men's kayak single 1000m final during the Tokyo 2020 Olympic Games at Sea Forest Waterway in Tokyo on August 3, 2021. (Photo by Philip FONG / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Philip Fong

A címet az érdemli ki, aki legalább öt világbajnoki címet szerez és/vagy olimpiai/paralimpiai aranyérmes lesz. Idén nyáron időrendben

Kopasz Bálint, Tótka Sándor, Kárász Anna, majd a paralimpián diadalmaskodó Kiss Péter Pál tett eleget a kívánalmaknak,

illetve a már korábban is örökös bajnok Bodonyi Dóra neve mellé ezúttal került oda a márványtáblán az ötkarika.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke a hétfői eseményen köszöntőjében kiemelte, hogy a tokiói volt az idén 80 éves szövetség második legeredményesebb szereplése, 3 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzérmemmel megnyerték a sportági éremtáblázatot és a pontversenyt is az olimpián, a paralimpián pedig az első aranyérmüket gyűjtötték be.

„Ez egyértelműen mutatja a sportág erejét. Gratulálok az új örökös bajnokoknak!”

- mondta.

Kopasz Bálint K-1 1000 méteren diadalmaskodott Tokióban – Varga Ádámot megelőzve -, ebben a számban, amelyet királyszámnak is neveznek, ezt megelőzően legutóbb 1968-ban, Mexikóvárosban született magyar győzelem Hesz Mihály révén. Kopaszt a nagy előd méltatta, aki meghatódva beszélt utódaihoz.

„Nagy örömmel néztem a döntőt, elárulhatom, hogy azóta már többször is visszanéztem. Gratulálok nektek, átvettétek a stafétabotot” – mondta a 77 éves sportember.

A K-1 200 méteren nagyszerű győzelmet arató Tótka Sándort a K-1 500 méter 1988-as bajnoka, Gyulay Zsolt köszöntötte.

„Eddig ketten voltunk egyéni olimpiai bajnokok férfi kajakban, most már négyen vagyunk” – jegyezte meg, egyúttal felidézte 2009-es gyomaendrődi emlékeit, amikor először találkozott a sportolóval, majd a 2010-es szingapúri ifjúsági olimpiát, amelyet megnyert Tótka.

„Már akkor látszott, hogy rendkívül céltudatos. Látszott a tehetség is, de ez önmagában kevés, kell hozzá megszállottság, alázat és sok-sok lemondás.

Olimpiát nyerni nem könnyű, de az utána következő életszakaszt talán még nehezebb kezelni. Sok sikert kívánok ehhez!”

- mondta Gyulay Zsolt.

A négyessel tokiói bajnok Kárász Annát és Bodonyi Dórát Hüttner Csaba szövetségi kapitány, illetve a háromszoros olimpiai bajnok, már visszavonult Szabó Gabriella méltatta. Előbbi felidézte a szegedi versenyző pályafutásának legfontosabb állomásait, és azt, hogy sokszor kellett sérülés után visszajönnie.

„Anna óriási küzdő, és amikor lehetőséget kapott, mindig kihozta magából a maximumot. Nagyon megérdemelte, hogy felkerüljön a neve a táblára” – fogalmazott Hüttner Csaba.

Szabó Gabriella arról beszélt, ő nagyon jól tudja, mennyi munka van a sikerek mögött, és talán kevesen sejtik, hogy a szolnoki Bodonyi Dóra mennyi áldozatot hozott azért, hogy a legjobbak közé kerülhessen.

„Azt kívánom Dórinak, hogy legyen ő a csendes lányok példaképe!”

- mondta arra utalva, hogy Bodonyi a visszafogottan ünneplő versenyzők közé tartozik.

A paralimpián KL1 200 méteren győztes Kiss Péter Pált – aki 18 évesen minden idők legfiatalabb parakajakos bajnoka lett, egyben az első magyar, aki ebben a sportágban nyerni tudott – az ugyancsak háromszoros ötkarikás bajnok Kovács Katalin méltatta, aki kiemelte az edzők, sportvezetők, támogatók szerepét is a sikerekben.

„Peti esélyesként szállt vízre, de elbírta ezt a terhet és fölényes győzelmet aratott. Emlékszem egy korábbi beszélgetésünkre, amely nagy hatást tett rám és amely után sok mindent átértékeltem a saját életemben is” – idézte fel az ex-kajakos.

Az ünnepelteket Hegedűs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója és Kóbor György, az MVM-csoport elnök-vezérigazgatója is köszöntötte, utóbbi – a már évek óta tartó együttműködést megerősítve – ezúttal írta alá Schmidt Gáborral a következő időszakra érvényes támogatói szerződést.

A mostani ünnepség után immár 58 név szerepel az örökös bajnokok falán a Magyar Kajak-Kenu Szövetségben.

Borítókép: Kopasz Bálint a K-1 1000 méteren szerzett olimpiai arannyal Tokióban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában