Jól ismeri a játékosokat

2023.10.24. 21:31

NHL-ben is foglalkoztatott kanadai edző lett a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya

A Magyar Jégkorong Szövetség elnöksége a szezon végéig Don MacAdamet nevezte ki a férfi válogatott szövetségi kapitányának.

MW

Dan MacAdam lett a férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya

Forrás: Magyar Jégkorong Szövetség

„Azért döntöttünk Don kinevezése mellett, mert évek óta a magyar jégkorongban dolgozik, így jól ismeri a játékosokat és az edzőket, a sportág lehetőségeit, céljait és kihívásait. Hatalmas tapasztalata és szaktudása van, hiszen dolgozott az NHL-ben, könyveket írt és tanított is. Nem titkolt célunk, sőt, prioritás, hogy az edzők felkészítésével segítse kiválasztani azt a magyar szakembert, aki alkalmas lehet majd átvenni tőle a stafétabotot” – mondta Sipos Levente, az MJSZ főtitkára a szövetség honlapján.

A gyõztes magyar válogatott tagjai a jégkorong-világbajnokság harmadik fordulójában játszott Franciaország-Magyarország mérkőzés végén a finnországi Tamperében 2023. május 16-án
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Hozzátette: 

Don MacAdam továbbra is ellátja eddigi feladatait, vagyis marad sport- és fejlesztési igazgató, és a mostani kinevezés ezeknek a logikus kiterjesztése.

A szövetségi kapitány munkáját a novemberi Sárközy Tamás Emléktornán Bartalis Balázs és Szilassy Zoltán segíti. A tervek szerint a decemberi, ausztriai tornán más magyar edzők dolgoznak majd a nemzeti együttes mellett. Ladányi Balázs U20-as szövetségi kapitányi feladatai mellett a felnőtt stáb munkáját is segíti a külföldön szereplő játékosok teljesítményének nyomon követésével, a decemberi junior világbajnokság után pedig személyesen is bekapcsolódik a munkába. Kapusedzőként a DEL-es Nürnbergnél dolgozó Daniel Goller csatlakozik a stábhoz.

Don MacAdam már húszas évei végén az edzői pályára lépett, a University of New Brunswick egyetemi csapatának lett előbb segédedzője, majd vezetőedzőként nyolc évig irányította a csapatot - már az első évben az év edzőjének választották. 

Tanított és edzősködött Kanadában, 1986-tól pedig a Detroit Red Wings másodedzője volt. 

Három idény után a szintén NHL-es Edmonton farmcsapatához igazolt, az 1990-ben Stanley Kupa-győztes Oilers stábtagjaként ő is bajnoki aranygyűrűvel gazdagodott. 

A 90-es években az AHL, a 2000-es években az ECHL csapatai foglalkoztatták vezetőedzőként és általános igazgatóként, valamint a kanadai válogatott mellett is volt tanácsadó. Európában előbb Bolzanóban dolgozott, később az EBEL-t segítette tanácsaival, majd Csíkszeredában volt vezetőedző. 2019-ben a Ferencváros utánpótlás szakmai igazgatójának kérték fel, aztán 2021-től az MJSZ fejlesztési, később sportigazgatója is lett.

MacAdam elődje, Kevin Constantine júliusban jelentette be, hogy élő szerződése ellenére a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitányi és a Fehérvár AV19 vezetőedzői posztját sem kívánja a jövőben betölteni. 

Constantine a Fehérvárt 2021, a férfi válogatottat pedig tavaly nyár óta irányította. Előbbivel 2022-ben döntőbe jutott az osztrák ligában, míg a nemzeti csapattal az idei elit világbajnokságon szerepelt és együttesével még az utolsó meccsen is volt esélye a bennmaradásra, ám végül szétlövésben kikapott Ausztriától és kiesett.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában