Rossz hírek érkeznek

2023.12.12. 09:41

Továbbra is bajban van a Haladás (frissítve)

Továbbra sem érkeznek jó hírek a szombathelyi Rohonci útról a Vaol.hu szerkesztőségébe: a lap információi szerint a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. fizetési problémái hétfőig nem rendeződtek.

MW

Szurkoló lenne Szombathelyen, pénz viszont nincs

Forrás: Vaol.hu

Fotó: Unger Tamás

Frissítés – Egy perc alatt "tárgyalta meg" a sportbizottság a Haladás helyzetét

Egy perc alatt „tárgyalta meg” a szombathelyi közgyűlés sportbizottsága a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. helyzetének előterjesztését – írta kedd délután a Vaol.hu

A szakmai bizottság keddi ülésén első napirendi pontként került terítékre a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. helyzete. 

Akik érzelmektől fűtött, éles szócsatákra, vagy a Haladás labdarúgócsapata melletti egyértelmű kiállásra számítottak, azoknak csalódniuk kellett.

Tóth Kálmán elnök tárgyilagosan ismertette a szűkszavú előterjesztést. A sportbizottság keddi üléséig nem változott a helyzet: a társaság részéről nem érkezett írásos tájékoztatás. 

Az sem került szóba, hogy a cég felügyelőbizottsága hétfőn ülésezett, annak elnöke a szombathelyi önkormányzat delegáltjaként foglal helyet 2019 végétől a testületben.

A könyvvizsgáló ugyanakkor írásban jelezte a város felé: nem kíván részt venni a közgyűlésen. A Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. többségi tulajdonosa a Haladás Marketing Kft. (79,5 %), mellette 10,30 százalék tulajdoni aránnyal a szombathelyi önkormányzat, 10,19 százalékkal az Illés Sport Alapítvány, 0,01 százalékkal pedig a Viktória Football Club Szombathely rendelkezik.

Elgondolkodtató, hogy egy hozzászólás – vélemény vagy álláspont – és egy kérdés sem hangzott el a sportszakmai bizottság tagjaitól a napirend kapcsán: azt egy perc alatt „tárgyalták meg”, majd szavaztak.

Az előterjesztés határozati javaslatát elfogadásra javasolták a közgyűlés számára. Az jelenleg nem áll többől, mint hogy a közgyűlés tudomásul veszi a labdarúgó kft. helyzetéről szóló tájékoztatást, ami egyelőre írásban nem áll rendelkezésre. A Vaol.hu időközben kérdésekkel fordult az MLSZ-hez is, a szakmai szövetség későbbre ígért választ.

Délelőtt írtuk

Egyre nagyobb aggodalommal figyelik a Haladás-szurkolók az NBII-es labdarúgócsapat sorsának alakulását – kezdi cikkét a Vaol.hu. Mint arról a Vas vármegyei hírportál is beszámolt: 

a Rohonci úti klubnál állítólag szeptember óta nem fizették ki a béreket, a klub tartozása meghaladta az 500 millió forintot – erről a legutóbbi szombathelyi közgyűlésen is szó esett.

A lap információi szerint a helyzet változatlan a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-nél, továbbra sem kaptak fizetést a játékosok és a stáb tagjai.

A pénzügyi vészhelyzetnek egyelőre írásos nyoma nincs

A szombathelyi közgyűlés csütörtökön mindenesetre napirendre veszi a Haladás ügyét. A Nemény András polgármester által jegyzett előterjesztésből annyit tudott meg a közvélemény: 

A közgyűlés határozatáról a társaság ügyvezetését, többségi tulajdonosát, felügyelőbizottsági elnökét és könyvvizsgálóját írásban értesítettem, és egyben meghívtam a közgyűlés ülésére. Az előterjesztés aláírásának időpontjáig a társaság részéről nem érkezett írásos tájékoztatás.

Több, mint 1 milliárd forintra rúgnak a sport ágazat kiadásai  

Szombathely idén 40 millió forintot különített el a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. számára. Összehasonlításként: 

a sport ágazat több, mint 1 milliárd forintos városi költségvetési előirányzatából a gyermek- és ifjúsági sportra 26,4 millió forintot, a Szombathelyi Szabadidősport Szövetség részére (Városi Kispályás Labdarúgó Bajnokság, városi tekebajnokság, nyári lábtenisz bajnokság) 15,4 millió forintot, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia számára 35 millió forintot, a Falco KC finanszírozásához 425 millió forintot nyújtanak. 

Arról a legutóbbi közgyűlésen esett szó: a városvezetés pénzt nem szeretne adni a Haladás futballklub tartozásainak rendezésére, a futballjátékosok kifizetésére.

Az elmúlt években sem „öntötte a pénzt” a városvezetés a Haladásba

A Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. 2022. évi beszámolójából az látszik: 

a gazdasági társaság bevétele mintegy 1 milliárd forintra rúgott tavaly. A szombathelyi önkormányzat – írd és mondd – 50 millió forinttal járult hozzá a működéshez.

A többi – mintegy 950 millió forintot – más forrásokból gyűjtötte össze a kft. (Nem csak tavaly, az előző években is.) 2022-ben a legnagyobb tételt a reklám és szponzorációs díjak jelentették, amik meghaladták a 465 millió forintot. Vagyoni értékű jogokból csaknem 300 millió forint folyt be a kft.-hez, játékosértékesítésből mintegy 57,7 millió forintra, értékesített játékjogból pedig 38,3 millió forintra tettek szert. A TAO-támogatásból összesen 30 millió 70 ezer forint, a stadion használati díjra kapott támogatásként pedig kicsivel több, mint 58 millió forint folyt be a kft. kasszájába.

Hétfőn összeült a felügyelőbizottság, a testület elnöke a szombathelyi önkormányzat által delegált Unger Richárd. Telefonon kereste a Vaol.hu Ungert, ám a lap kérdéseire csak annyit közölt: a feb a taggyűlés felé tartozik tájékoztatási kötelezettséggel, bővebben nem kívánt nyilatkozni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában