Egyetemi rekord

2024.03.12. 12:36

Haza akarták zavarni a magyar világbajnokot, aki erre begurult

A dohai vizes vb-t kihagyó Kós Hubert elszántan készül a párizsi olimpiára az Egyesült Államokban. A világbajnok magyar úszó amerikai egyetemi rekordot úszott a múlt hétvégén, pedig az előfutam után Michael Phelps egykori legendás mestere, Bob Bowman majdnem hazazavarta őt.

MW

Kós Hubert a férfi 100 méteres hátúszás döntője után a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 25-én

Fotó: Koszticsák Szilárd

Kiváló eredményt ért el Kós Hubert a Federal Wayben rendezett Pac-12 elnevezésű versenyen, ami biztató a nyári ötkarikás játékok előtt. A világ- és Európa-bajnok úszó megdöntötte az össz-amerikai egyetemi rekordot 200 yardos hátúszásban. A csúcsdöntés nem mindennapi körülmények között született – olvasható az Origo oldalán.

KÓS Hubert
A győztes Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Új amerikai egyetemi csúcs

Bob Bowman irányításával Kós Hubert tavaly január óta készül Arizonában, a magyar úszó fejlődése pedig a 2023-as fuokai világbajnokságon vált igazán látványossá, amikor a 200 méteres hátúszásban aranyérmet szerzett. A folyamatos edzéseknek a jelek szerint a folytatásban is megvan az eredményük, hiszen a magyar sportoló amerikai egyetemi csúcsot úszott háton, 200 yardon, valamint a 4x100-as gyorsváltót is behozta az első helyre – írta meg a Magyar Nemzet.

A rekorddöntésnek azért van jelentősége, mert a korábbi csúcsot 2016-ban Ryan Murphy úszta, aki ezt követően 100 és 200 háton is bajnok lett a riói olimpián. Kós az 1:35.69 perces idejével négy századdal javította meg a négyszeres olimpiai bajnok Murphy rekordját. A klasszis úszó egyébként saját bevallása szerint nem erre a legbüszkébb, hanem arra, hogy simán behozta első helyre a 4x100-as arizonai váltót, ráadásul jobb idővel, mint amivel magát a százat nyerték (41.25-öt jött, 41.63 volt a győztes idő). 

Mindezt borzalmas reakcióidővel, mert nem éreztem, hogy jön be az előttem úszó. Szóval ahhoz képest, hogy kábé semmi sem stimmelt egész este, annyira nem sikerült rosszul

– nyilatkozta a párizsi olimpia egyik magyar aranyesélyese, akinek az edzője, Bob Bowman csaknem hazazavart az előfutamok után 

Kósra megharagudott az edzője

A verseny után Kós Hubert elárulta, hogy nem mindennapi körülmények között sikerült csúcsot döntenie, mert nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy a 200 yardos hátúszás döntőjében ne legyen ott a rajtnál. 

Az előfutamban történelmet írtam. Hát a magam módján, mert csináltam egy „negative splitet”, azaz jobb lett a második százon az időeredményem (49.44), mint az elsőn (49.61)). Bob majdnem hazazavart a döntő előtt. Ezt inkább nem részletezném

mondta el Kós Hubert. Minden idők legeredményesebb úszója, Michael Phelps volt edzője állítólag először csak annyit mondott Kósnak, hogy „miért aludta át az első százat”, de később azért megdicsérte magyar tanítványát.

A másik tengerentúlon edző magyar úszó Sárkány Zalán 1650 yardon a Pac-12-viadal tizenkét éve fennálló bajnoki rekordját adta át a múltnak 14:23.01 perccel. A Bob Bowman keze alatt pallérozódó két magyar úszó nagy fölénnyel vezeti az NCAA idei ranglistáit ezeken a távokon, Kósnak és Sárkánynak a párizsi olimpián kellene még majd egy nagyot dobbantaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában