őszi módi

2017.10.04. 11:30

A klasszikus avarszínek helyett kékek, zöldek, burgundik érvényesülnek a divatban

Az őszi divatban domináns a kék és a virágminta. Peszlen Mária divattanácsadó szerint a kék összes árnyalata jelen van a divatban a vízkéktől a királykéken át a sötétkékig.

Tóth B. Zsuzsa

A farmer anyagok újra előtérbe kerültek, de sok hímzéssel. Akár a dzsekiket, akár a nadrágokat nézzük, az olasz és a francia divatban is a magyar népművészet motívumaira hajazó rózsaminták köszönnek vissza. A hetvenes évek divatja visszatért, megjelentek a ceruzavonalú szoknyák, magasított derékkal. Így a farmerszoknyák sem minik már, sőt, inkább térdig, vagy fél lábszárig érnek. Bár farmer anyagból, koptatva készülnek, de találhatunk elegánsabb farmer anyagúakat is káró vagy pöttyös mintázattal.

Az ötvenes évek hippi korszakában már divat volt, a lázadó ifjúság kedvelte a trapéz és a párhuzamos szabást. Visszatért a 70-es években és most újra hódító útjára indult. A nadrágok, dzsekik nem mindig mutatják meg az alakot. A kabátkák kevésbé karcsúsítottak, inkább egyenes vonalúak, aszimmetrikus cipzárral. Lehetnek fazon nélküliek, de készülhetnek fazonnal is, kicsi nyakkal, vagy nagy kihajtóssal. Utóbbi praktikus lehet a hidegben, hiszen a széles gallér teljesen zár a nyaknál. A ruhákon a cipzár nincs elrejtve, akár egész nagy is lehet, vagy eltérő színű, szinte díszítő elemként ható. A nadrágoknál divatos a szaggatott fazon, főleg a térd vonalánál. A nadrágokat nagy kristályokkal, akár óriás flitterekkel díszítik a térden, a lábszáron elöl vagy körben. A pulóverek ugyancsak csillognak, akár az egész elejük is lehet csupa flitter. Az egész ruhák babaszabásúak, mell alatt bővülnek. Főként annak állnak jól, aki kevésbé erős mellben és csípőben, karcsú, keskenyebb vállú. A szintén trendi nyakban szabott, vállat szabadon hagyó ruha erősíthet. A ruha anyaga sok esetben nagyon finoman dombornyomott. Hozzá felvehetünk kabátkákat. Azok most lehetnek hétnyolcados ujjúak, A szabásúak, de karcsúsítottak is. Az ujjrészen fodorral vagy a kabát elején hullámvonallal. A két mell közötti hullámvonal nem mindig erősít, az a szabástól, a hullám formájától, nagyságától függ. Érdemes tehát felpróbálni egy nekünk tetsző darabot. Még mindig tartja magát a virágos ruhák divatja, akár csak egy-két szál óriási virág jelenik meg egy ruhán, vagy apró virágmintás az anyaga. Néha úgy érezzük, egy impresszionista festmény elevenedett meg. A ruha színei lehetnek homogének, de megjelennek a fekete alapon színes virágok is.

Azonban mindig vigyázzunk, hogy a mintás ruhához csakis egyszínű, a ruha színeivel harmonizáló árnyalatú kiskabátot vegyünk fel. A kabátkák bőrből, műbőrből, vagy textilbőrből készülnek most.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában