egészség és védelem

2017.11.27. 09:00

Homoktövis: termése igazi C-vitamin-bomba

A homoktövis a Himalája lejtőin és Ázsiában őshonos növény, de ma már az egész világon elterjedt.

Sági Ági

Lénárt István cége hét hektáron telepített homoktövist. A bogyók idén még az ágakon maradnak Fotó: Sági Ági

Találkozni lehet kivadult példányaival tengerpartokon, ártéri területeken, és a hegyvidékeken is. Magyarországon előfordul a Duna mentén, a Balaton partján vagy a Csepel-szigeten. Nálunk védett növény. A homoktövis egészségvédő hatásai miatt keresett gyógynövény. Magas C-vitamin-tartalma miatt főként immunerősítő, ellenállóképesség-növelő hatásait használják. A Morello Kft. három éve Veszprém közelében hét hektáron telepítette.

- Két fajtát telepítettünk gyümölcsválasztékunk bővítésére, azokra a területeinkre, amelyek nagy munkagépekkel nehezen művelhetők – kezdi Lénárt István cégvezető. – Előnye az is, hogy jól jön a vadkár megelőzése érdekében. Cégünk az átállási időszak után jövőre már minden gyümölcsöt biominősítéssel termeszt, ez az értékes bogyó is jól beilleszthető a gazdálkodásunkba – teszi hozzá a szakember.

Lénárt István cége hét hektáron telepített homoktövist. A bogyók idén még az ágakon maradnak Fotó: Sági Ági

A tüskés ágakon sűrűn termő bogyók magas C-vitamin-tartalma mellett magas a mag olajtartalma, és ebben sok a polifenol, ami ismert egészségvédő hatású molekula. A homoktövis leveléből teát készítenek, a gyümölcsből rostos üdítők adalékanyaga lesz, hiszen C-vitamin-tartalmat növel és ízfokozó is. Magában is használják, pulpokat, zseléket készítenek belőle.

- Idén termett először az ültetvény, de ezt a termést még nem takarítjuk be, hogy erősödjenek a növények. A betakarítás ugyanis a termő ágak lemetszésével történik. Az ágakat utána fagyasztani kell, hogy a bogyókat le lehessen rázni. A növény annyira tüskés, hogy a kézi szedés – hacsak nem szociális foglalkoztatásról van szó – nem gazdaságos – mondta el Lénárt István.

A homoktövis viszonylag könnyen termeszthető. Tavasszal metszeni kell, az időjárás függvényében 2-3 alkalommal növényvédelemre is szüksége van. A gyomok ellen mechanikai úton védik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában