Alkalmi öltözékben a fiatalok

2018.01.31. 08:30

A megfelelő ruha kiválasztása függ az eseménytől, az alkattól és a személyiségtől

 A fiatal korosztályról elmondható, hogy időnként igényük van arra, hogy lecseréljék a farmert és a pulóvert. Vannak olyan események, amelyeken szeretnek a tinédzserlányok stílusosan, nőiesen, elegánsan megjelenni.

Borsos Renáta

A fényes, testre simuló felső és a sötét pliszírozott szoknya különleges kombináció Fotó: Borsos Renáta

Az idei év fiatal hölgyeknek szóló alkalmi viseletéről, anyagokról, illetve praktikus, örökérvényű divatigazságokról Peszlen Máriával beszélgettünk.

A divattörténelem talán egyik leghíresebb ikonja, Coco Chanel, akinek méltán elhíresült mondata, mely szerint a divat változik, a stílus örök, a mai napig érvényes. Tudjuk, hogy az örök körforgásban létező divat, vissza-visszanyúl meghatározó korszakokhoz, de minden újabb felbukkanással „újratervezve” jelenik meg. Az aktuális jelen megfűszerezi és alakítja az ismét teret nyert irányzatot, hogy új ”köntösben” a hölgyek számára friss trendet teremtsen. Az újdonságokról a divatüzlet tulajdonosát, vezetőjét kérdeztük.

- Amik az idei évben intenzív hatással jelen vannak, azok a pliszírozott szoknyák, egyberuhák. Eredete az egyiptomi nők viseltéhez vezethető vissza. Tunika jellegű ruhájukat, kalazírisznek hívták, melyet berakás díszített. Az 1920-as évek elején, a cselsztonkorszakban hódított teret magának az irányzat, majd Marilyn Monroe idejében az 50-es években ismét előtérbe került, és most újra fellángolt a szoknyákon, ruhákon, de még blúzokon is feltűnő pliszírozás. Ezek a különleges rakott szoknyák térd alatt érnek, de a bokáig érő változat is jelen van.

Egyberuháknál különlegesség, hogy a felső rész pamutanyagból készült háromnegyedes ujjú egyszerű trikó szabásvonalat követ, míg a szoknya része a finom, sok esetben fényes könnyed pliszírozott anyag. Az erős kontraszt miatt egyszerre vagányak és nőiesek ezek a ruhadarabok, amelyeket a fiatalok kedvelnek – mondta az üzletvezető. Megtudtuk, hogy különleges anyagok megjelenése terén bő a választék.

A ma újra divatos, de a 70-es évekre jellemző virágmintás ruha kecses szabásvonalú.

Az idei slágeranyag a lamé, mely fényes és rugalmas. Általában testre simuló, a karcsú alakot megmutató ruhadarabok készülnek belőle, a vékony modellalkatú lányok ideális alkalmi viselete lehet. Kedvelt még a lurex, illetve a sodronypáncél anyaga is. Egy alap lurexruha érdekessége sok esetben az aranyszállal átszőtt megoldás, illetve a hátul zipzár most újra divatos, akár egyberuha, akár nadrág esetén. Ezek a kicsit fémes, gépies, utópisztikus világot szimbolizáló ruhák a merészebb lányok alkalmi viseletéhez állhatnak közelebb. – Idei sláger még az „újragondolt” 70-es évek formavilága. Kedvelt a fiatalok körében a műszőrme hatású, de finom, puha textilanyagból készült pulóver, illetve a rövidebb mellény, mely akár egy előbb említett pliszírozott szoknyával egy tökéletes színházi összeállítás lehet. A pulóverek nem simulnak a testre, így egy övvel igény szerint kiemelhető a vékony derék. A vállat sejtelmesen mutatja meg az ejtett vállú megoldás – jegyezte meg Mária.

A fényes, testre simuló felső és a sötét pliszírozott szoknya különleges kombináció Fotó: Borsos Renáta

Szerinte a finom lelkületű és romantikus alkatú hölgyeknek is kedvez az idei trend, mert a szintén 70-es évekre jellemző virágmintás darabok most is megmutatkoznak. Jellemző rájuk az erőteljes színvilág, a nagy minta. A sokszor bájos, kecses szabásvonal és az erőteljes szín és virágminta, a maga eklektikájával mégis harmóniát kölcsönöz viselőjének, kiemeli a nőiességet. A női divat örök darabja, ami viszont nem adja át a stafétabotot az a csipkeruha, csipkeszoknya.

A vintázsstílus térhódítása még inkább ráirányította a figyelmet a csipkére, mely esetében az alábéleléssel lehet eltérő hatásokat elérni. Minél többet enged láttatni magából a csipke, annál nőiesebb.

A kidolgozásából, valamint a motívumkincséből adódóan a vékony alkatú, megjelenésükben a törékeny nőiséget megtestesítő lányokon mutat megfelelően – zárta gondolatait Peszlen Mária, az üzletvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában