CSABRENDEK

2018.02.04. 11:00

Szívet kovácsolhatnak maguknak a szerelmesek

Összekovácsolhatják a szerelmesek az egymáshoz tartozásukat jelképező szívet. A munka közben azt is megtapasztalhatják, hogy könnyen megy az, éppúgy, mint a szerelembe esés.

Tisler Anna

Csík Tamás tűzikovács és felesége, Bardon Réka csuhés, jobbra egy kovácsoltvas szív

Csík Tamás tűzikovács, népi iparművész, a népművészet ifjú mestere Valentin-nap idején megmutatja az érdeklődő pároknak a mesterség alapjait. A szerelmesek készíthetnek nagy szívet a hálószobafalukra, kis szívet medálként, de sokan a két egymásba fonódó szívet választják.

– A felizzított vasat közösen kalapáljuk – mondta a mester. – A forma kialakításánál kell a segítség, a többi már megy a kezdőknek is. A kovácsműhelyben megmutathatják egymásnak a párok az ügyességüket. A közös élmény még jobban összekovácsolja őket.

Csík Tamás tűzikovács és felesége, Bardon Réka csuhés, jobbra egy kovácsoltvas szív

Csík Tamás és felesége, Bardon Réka csuhés, aki ugyancsak elnyerte a népművészet ifjú mestere és a népi iparművész címet, gyakran járnak rendezvényekre. Az érdeklődők kipróbálhatják a kovácsolást és a csuhézást. A legtöbben szívet akartak kovácsolni barátnőjüknek, feleségüknek vagy édesanyjuknak.

Bardon Réka, aki gyakran segít férjének a kovácsműhelyben, nyakláncokat és fülbevalókat készít, amihez szintén szükséges a kovácsmesterség ismerete.

– A csuhézás mellett szívesen próbálok ki más népi mesterségeket is – tudtuk meg. – A csuhézásban is folyamatosan kísérletezek. Az anyagból egykor használati tárgyakat készítettek, amelyek mindennap jelen voltak az életükben, nem úgy, mint ma, hogy kiállításokon vagy múzeumban nézegethetjük. Készítek székeket, edényalátétet, kosarat, de táskát és nyakláncot is, aminek a medálja virágokból áll.

Réka elsajátította a tojáspatkolást is. A patkókat szintén maga készíti. A tojáspatkolást húsvét idején mutatja be a turistáknak, a külföldiek csodálkoznak, amikor meglátják, hogy szegekkel erősítik a tojáshéjhoz a patkót, ugyanis úgy gondolták, hogy oda van ragasztva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában