egyetemi élet

2018.03.02. 09:00

Veszprémből a világ minden tájára: milyen külföldi tanulási lehetőségük van a diákoknak?

Ma már egyre több állásinterjún kérdeznek rá, hogy tanultuk vagy éltünk e külföldön.

Szauer Annamária

Fotó: Zab Zsanett

A más országokban töltött idő szakmai kérdéssé vált, ezzel is tesztelik a jelölt talpraesettségét, alkalmazkodó képességét és valós nyelvtudását. De hogyan tanulhatunk külföldön? Milyen lehetőségeik vannak a veszprémi egyetemistáknak? És talán a legfontosabb: milyen élményekkel, tanulságokkal gazdagodhatunk?

Ösztöndíjjal kinyílik a világ

Első körben Adorján Kolost a Pannon Egyetem intézmény Erasmus koordinátorát kérdeztük a diákok lehetőségeiről.

Milyen külföldi ösztöndíj-lehetősége van a Pannon Egyetem diákjainak?

A Pannon Egyetem hallgatójának jelenleg két fő ösztöndíj lehetőség áll a rendelkezésére, ha külföldön szeretne tanulni: az Erasmus+ és a Campus Mundi ösztöndíj. Mindkettő kínál tanulmányi célú illetve szakmai gyakorlatos lehetőséget, emellett a Campus Mundi- val lehetőség nyílik 2-30 napig tartó rövid külföldi tanulmányút elnyerésére is. Az Erasmus-szal Európán belül, míg a Campus Mundival Európán kívüli helyekre is lehet pályázni.

Melyik országokba utazhatnak a diákok?

A jelentkezők ma már a világ szinte összes országába tudnak pályázni, így a tengerentúlra is.

Melyek a legkedveltebb célpontok a veszprémi egyetem diákjai körében?

A Pannon Egyetem hallgatói az előző években a következő országokat részesítették előnyben: Spanyolország, Finnország, Egyesült Királyság, Lengyelország, Csehország.

Spanyolország az egyik legnépszerűbb célpont

A tengerentúli országok közül: USA, Oroszország a nyerő páros, de örömünkre kaptunk már Ausztráliába szóló pályázatot is.

Milyen időtartamra szólnak az ösztöndíjak és melyiket veszik a leggyakrabban igénybe?

Az Erasmus rendkívül népszerű a hallgatók körében, hiszen rájöttek, hogy egy remek lehetőség a külföldi nyelvtanulásra, miközben új, nemzetközi kapcsolatokat építhetnek, új barátokat szerezhetnek, s nem utolsósorban utazhatnak is. Az Erasmus+ ösztöndíjjal 3-12 hónap közötti időtartam pályázható, tanulmányi szintenként (BA,BSc/MA,MSc/ Doktori képzés). A tapasztalat az, hogy a tanulmányi ösztöndíjra egy szemeszterre pályáznak, majd annyira megtetszik a hallgatóknak, hogy meghosszabbítják az ösztöndíjas időszakot, majd a végén alig akarnak hazajönni.

Campus Mundi vagy Erasmus

A Campus Mundi vagy az Erasmus népszerűbb a helyi diákok között?

Egyértelműen az Erasmus vezet, mivel a Campus Mundi ösztöndíj alig két éve indult, ám igyekszünk egyre ismertebbé tenni. A diákok hamar felfedezték ez utóbbit is, mert rájöttek, hogy a tanulás mellett utazhatnak is, erre nem kevés ösztöndíjat kapnak.

 Egy évben általában mennyi diáknak van lehetősége az egyetemről külföldre menni?

Nagyon fontos leszögezni, hogy az egyetem bármely, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákjának lehetősége van az ösztöndíjak megpályázására, egy sikerrel teljesített, lezárt félév után. Egy akadémiai évben jelenleg általában 60 diák tanul külföldön Erasmus ösztöndíjjal, miközben a Campus Mundi iránt érdeklődők száma folyamatosan emelkedik.

Mi a sikeres pályázat feltétele?

Manapság az a hallgató tud sikeresen pályázni, aki saját elképzelésekkel rendelkezik, kalandvágyó, szeret utazni, új kultúrákat megismerni. Az Erasmus program ma már nem kiválósági program, hanem egy remek lehetőség a megszerzett tudás elmélyítésére egy idegennyelvű környezetben, miközben a nyelvtudás is tökéletesíthető. Természetesen egy formailag megfelelően kidolgozott pályázat szükséges, amelynek elkészítéséhez minden segítséget megadunk.

Tud valamilyen segítséget nyújtani az intézmény az egyetemen kívüli intéznivalók (pl. kollégium/albérlet keresése, biztosítás, utazás költsége) lebonyolításában?

Utasbiztosítást kötelezően kérünk a hallgatóktól, így biztonságban érezhetik magunkat, amíg külföldön tartózkodnak.

Mindkét ösztöndíj megélhetési (lakhatási) és utazási támogatásból áll, de érdemes plusz kiegészítő források után nézni, hogy ne érje meglepetés a hallgatót. Létezik az ún. szociális Erasmus ösztöndíj, amelyet a korábban az egyetemtől szociális ösztöndíjban részesült hallgatók, a „Bursa Hungaricát” igénybe vevő hallgatók és a külföldi diákokat segítő HÖK által koordinált mentorprogramban vesznek részt. Az Erasmus tanulmányút a tanulás, és az utazás mellett megtanít arra, hogyan jöjjünk ki a pénzünkből egy adott időszakra.

Csak tanulmányi út lehet, vagy a szakmai gyakorlatot is elvégezhetik külföldön? Utóbbinak vannak eltérő feltételei?

Tanulmányutat és szakmai gyakorlatot is lehet végezni az Erasmus és Campus Mundi ösztöndíjjal. Szakmai gyakorlat esetében a fogadóhely keresése a hallgató feladata, de rendelkezünk szakmai gyakorlati keresőoldalakkal a neten, és a facebook oldalunkon a sok színes hír mellett mindig teszünk közzé szakmai gyakorlati lehetőségeket is.

Erasmus diákként

Zab Zsanett a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi kar diákja három és fél hónapot töltött az angliai Derbyben. Őt kértük meg meséljen nekünk az átélt élményeiről.

Miért vágtál bele a programba?

A program életem első legnagyobb kihívása volt.

Fotó: Zab Zsanett

Sokat gondolkodtam, hogy van-e elég bátorságom belevágni egy Erasmus pluszos külföldi egyetemi félévbe. Végül a kalandvágyam, kíváncsiságom és a lelkesedésem által meggyőztem róla, hogy bele kell vágnom. Kíváncsi voltam, hogy hogyan fogom venni az előttem álló akadályokat. Fantasztikus volt megismerni egy más kultúrát, más embereket más szokásokkal. Mégis jó volt tapasztalni, hogy hasonlóan gondolkodnak. Rendkívül segítőkész volt az összes ember, akivel csak találkoztam.

Fotó: Zab Zsanett

Miért érte meg kimenni?

Rengeteg élménnyel lettem gazdagabb. Felejthetetlen volt mind London, Cambridge, Nottingham és Birmingham.

Fotó: Zab Zsanett

A barátokkal felejthetetlen pillanatokat éltünk át. Életemben először tanítottam Nigériait korcsolyázni. Ezek mind olyan élmények melyek egy életre meghatározóak.

Fotó: Zab Zsanett

Ajánlod másoknak is a lehetőséget?

Úgy gondolom, hogy ez egy olyan lehetőség, amivel mindenkinek élnie kellene. Pótolhatatlan élményeket kapna mindenki, amellett hogy, önálló, magabiztos és talpraesett lesz. Aki érez magában egy kis kalandvágyat, kihívást ne hagyja ki! A bátorság meg majd jön magától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában