tesztközelben

2018.04.04. 10:00

Tudja, mit kell tenni katasztrófahelyzetben? Segít a Vöröskereszt

Tudjuk-e, mit kell tennünk, ha veszély- vagy katasztrófahelyzetbe kerülünk? A lélekjelenlétünk megőrzésén túl tudunk-e segíteni magunkon, másokon? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre segítenek választ adni a Magyar Vöröskereszt szakemberei a honlapjukon megtalálható teszttel.

Kovács Erika

Mint kiemelték, tesztjük kitöltésével bárki kipróbálhatja, hogyan lenne képes helytállni kiélezett helyzetben, az összesített adatok pedig az emberek mentéssel kapcsolatos képességéről is képet adnak a szervezetnek. Úgy fogalmaztak, az elmúlt évek tapasztalata szerint a hazai lakosság egy része nem igazán tudja, hogy árvíznél mit kellene tennie. Nem tudja, mit érdemes magához venni, ha netán el kell hagynia otthonát, és azzal sincs tisztában, mivel, hogyan segítsen a bajbajutottaknak, illetve milyen adományokra van szüksége a rászorulóknak.

A szervezet szakemberei által kidolgozott felmérés a hazai lakosság felkészültségét szeretné áttekinteni, és egyúttal felhívni a figyelmet a mentés jelentőségére. A kérdések megválaszolásával azonban nem ér véget a felkészítés, a humanitárius szervezet további lehetőséget kínál az ismeretszerzésre, önkéntességre is. Célja egyfelől, hogy felkészítse a lakosságot az árvízre vagy akár egy komolyabb katasztrófahelyzetre, másfelől bízik benne, hogy még több önkéntes csatlakozik majd hozzájuk. A tesztben többek között megkérdezik: mit teszünk, ha bekövetkezik a katasztrófahelyzet? Honnan próbálunk ilyen kiélezett helyzetben hiteles információhoz jutni? Mit tartanánk egy összekészített menekülőcsomagban? Jelezzük-e otthonunk bejáratánál, ha háziállat él velünk?

A szervezet szakemberei a teszt kapcsán aláhúzták, tevékenységükhöz tartozik katasztrófahelyzetben a segítségnyújtás, de nagyon fontosnak tartják a felkészítést is. Ezért indították el a mostani, lakosságnak szóló helyzetfelmérő-oktató kampányukat, és emiatt szerveznek munkatársaiknak, önkénteseiknek évente több alkalommal is katasztrófavédelmi gyakorlatot és tréninget. A 2013-as dunai árvíz esetén például a humanitárius szervezet nyolc megye 52 településén mintegy 3700 önkéntessel és 600 munkatárssal vett részt a védekezési munkálatokban. Kiemelték, megújult honlapjukon adott esetben mindent a katasztrófahelyzetnek rendelnek alá, folyamatosan tájékoztatnak, gyűjtenek adományokat. A tesztet a szervezet honlapján április 11-ig lehet megtekinteni, illetve kitölteni.

Borítókép: szerencsétlenül járt kutyát fürdetnek a 2010-es vörösiszap-katasztrófa után, fotó: Penovác Károly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában