szedd magad

2018.06.07. 07:00

Itt a levendula szezon, gyűjtsük Veszprém megyében is!

Az idén valamivel korábban indul az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, a levendula szezonja.

Nagyon sokoldalú virágról beszélhetünk: megszárítva molyűző, olajként pedig gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású. Szerencsére Veszprém megyében több helyen is gyűjthetünk belőle, adunk pár ötletet merre induljunk aratni.

Tihanyi levendulás

Tihanyban nagy kultusza van a levendulának, évszázadok óta meghatározó eleme a környéknek. Kiváló minőségű a termése, illóolaj tartalma magasabb, mint Franciaországban található növényeké. Virágzásakor tematikus fesztivált is tartanak a tiszteletére. Idén június tizenötödikén kezdődik a begyűjtés, az aratótáskák megvásárlása után bárki kedvére szedhet saját felhasználásra is. Megközelítés a 7117-es úton a Gödrösi elágazónál.

Szent Balázs-hegyi levendulás – Balatoncsicsó

A Balatoncsicsói levendulás egy újonc a listában, 2017-től nyitotta meg a kapuit az emberek előtt. A tihanyihoz hasonlóan itt is francia levendulát termesztenek. Június tizenöttől négy hétvégén keresztül gyűjthetjük be az aromást növényt. Szentantalfát Nagyvázsony felé elhagyva, az első bal kanyar előtt letérve, a főútról találhatjuk meg.

Több helyen is gyűjthetünk levendulát Forrás: pixabay.com

Lesenceistvándi levendulás

Szintén egy újonc, a lesenceistvándi birtok 2011-ben kezdte el a levendula termesztést, jelenleg háromezer francia tövet gondoznak. Itt szintén aratótáska birtokában kezdhetjük meg a gyűjtést a következő két hétvégén. Megközelíteni a Lesenceistvánd hegyen, a Mária kápolna alatt, faluba levezető aszfaltos út mentén lehet.

Monoszlói levendulás

Akik nem vágynak a nagyobb birtokok nyüzsgésére látogassanak el Monoszlóra. Három hektáron francia, fél hektáron angol levendulát termesztenek. A terület fekvése miatt itt valamivel hosszabb a szezon, mint Tihanyban. Június 10 és július 15 között szedhetjük itt a gyógynövényt. Monoszló külterületén találhatjuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában