Beérett munkájának gyümölcse

2018.08.03. 12:09

Ezüstérmes lett Szabó Henriett az arcfestők világbajnokságán

Az ország legjobb arcfestőjének járó elismerése mellé, Szabó Henriett a közelmúltban az arc és testfestők világversenyén bezsebelte a második legjobbnak járó ezüstérmet. A Testfestők Világszervezete által rendezett klagenfurti világversenyen a téma a múlt glamourja volt, melyen Heni a repülés történetét ragadta meg.

Borsos Renáta

Mester és modellje a világverseny után boldogan állták a fotósok hadát

Az elért eredmény okán a családanya körül hatványozottan felpezsdült az élet

Egyik televíziós felkérés a másikat követi, mint ahogy az újságírók is egymásnak adják át a kilincset. Megkeresésemre, hogy meséljen a felkészülési időszakról, a versenyen szerzett élményeiről, a sajátos és minden részletre kiterjedő versenymunkájáról, a művész boldogan igent mondott. Azon szerencsések közé tartozik, akinél a munka és a hobbi nem különül el egymástól, hiszen lételeme az alkotás. Az ausztriai világverseny előtti felkészülési időben igazán teret engedhetett kreatív alkotói szárnyalásának, így választott modelljének, Szabó Gabriellának extremitásához igazította ötletét.

Mester és modellje a világverseny után boldogan állták a fotósok hadát

- Számos irodalmi művet és képzőművészeti alkotásról szóló értekezést tanulmányoztam, mire a fejemben összeállt, hogy mit is szeretnék Gabi arcára festeni. Utána néztem a történelmi tényeknek, a felfedezéseknek, minden arcra kívánkozó történésnek, hogy végül asteampunk stílus jegyében bemutassam az emberiség egyik legősibb álmát, a repülést. Koncepcióm Ikarosz történetével egészen a Holdra szállásig, széles spektrumot járt körbe. Ábrázoltam Leonardo da Vinci repülő szerkezetekről papírtekercsen bemutatott szárnymozgató gépezetét, az ornithopterének a vázlatát, a Wright-fivérek első működőképes repülőgépét, a Flyer I-t és egy léghajót mely összeköti az eget és a földet, sok apró történelmi és szimbolikus részlettel kiegészülve.

Heni ezüstérmes alkotása lenyűgözte a zsűrit Fotó: Craciun Eszter

A tanítvány túlszárnyalja a mesterét

Korábban éveken keresztül csak figyeltem a nagyokat munka közben a világversenyen, hogy magamba szívjam tudásukat. Idén pedig, 40 fős mezőnyben, a világ minden tájáról érkező arcfestőkkel mértem össze tudásom – mondta Heni és kifejtette végtelenül hálás családjának a biztatásért, nélkülük biztosan nem tudna így szárnyalni. Négytagú zsűri pontozta az összképet, a témafeldolgozást és a technikai tudást. A mondás, miszerint van az úgy, hogy a tanítvány túlszárnyalja a mesterét, igaznak bizonyult. Példaképét, a német Claudia Kraemert is sikerült megelőznie. A művész a szakmai mérföldkőnek is számító megmérettetés előtt, hússzor is megfestette az ég meghódításának történetét, amire élesben 120 perc állt a rendelkezésére. A kitörő örömmámorban, a következő évi versennyel kapcsolatos tervéről kérdeztem, mire ő csak annyit felelt: ”Jövőre veled ugyanitt!” Bízzunk a győzelmében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában