Mámoros vigadalom

2018.09.11. 22:24

Őrzik és továbbadják a szüreti hagyományokat Gecsén

A szüret idején egymást segítik a környező falvak, hogy minél színvonalasabban őrizzék és adják tovább a szüreti felvonulás hagyományát.

Laskovics Márió

A szüreti felvonuláson is részt vett Vásárúti dalárda tagjai a lovas kocsin

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg a szüreti fesztivált a községben. A szombati nap 6 órakor lovas kocsis és első ízben traktoros zenés ébresztővel virradt a mintegy 380 lelkes településre. Aztán délelőtt körülbelül 120 fős részvétellel, lovakkal s kocsikkal, népi viseletben járták körbe a falu utcáit a változatos korú felvonulók.

A szüreti felvonuláson is részt vett Vásárúti dalárda tagjai a lovas kocsin
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A két megállóhelyen a kisbíró kifricskázva kidobolta az idei év eseményeit, valamint a Felvidékről, Kemenesszentpéterről, Ravazdról, Vanyoláról becsatlakozott hagyományőrzők néptáncoltak, daloltak. A meneti vigadalom a szőlőhegyen csúcsosodott ki a tavalyi bor megkóstolásával – mondta Istenes Gyula polgármester.

A községvezetőtől megtudtuk, általában már év elején összeegyeztetik a szomszédos falvakkal, hogy kinek mikor van a szüreti felvonulása. Így több héten át zeng a bormámoros ének Szerecseny, Gyarmat, Gecse, Csikvánd, Vaszar és Takácsi vidékén, a lovasok részvétele pedig garancia nemcsak egymás segítésére, hanem a színvonalas lebonyolításra is. A polgármester egyúttal megköszönte mindenkinek az előkészületekben végzett munkát.

A hegyről a piactéri fedett sátorhoz, a kitelepült árusokhoz visszaérkező brigádot babgulyással vendégelték meg. A kulturális műsorban színpadra lépett Szórádi Árpád és Kosár Judit nótákkal, Matus Mihály tárogatóval, pánsíppal, Nagy Anna és Lőrinczi Márta dalokkal. Az Aranykapu zenekar interaktív gyermekműsorát követően a két felvidéki csoport, a felsőpatonyi Margaréta Népdalkör és a Vásárúti dalárda, majd a Homokbödögei Néptáncegyüttes, a helyi Dallamvarázs Énekkar, a Vanyolai Asszonykórus, a Mórichidai Néptánccsoport és Szabó Andrea szórakoztatta a közönséget. A tombola után Tóth Tünde, és Horváthné Hollenczer Anita fellépésének tapsolt a közönség. A Gecsére tíz év után visszatért sztárvendég, Márió műsorát követve bállal ért véget a nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában