Korona az eddigi munkájára

2018.09.16. 11:30

Pápai ezüstérem született a földrajzolimpián

A Nemzetközi Földrajzi Olimpián ezüstérmet szerző Mészáros Mártont, a Türr István Gimnázium tanulóját kérdeztük a versenyről, élményeiről, fel­készüléséről.

Laskovics Márió

A Nemzetközi Földrajzi Olimpián ezüstérmet szerző Mészáros Márton angol nyelv és földrajz felkészítő tanáraival, Kozma Zoltánnéval és Szabó Ildikóval Fotó: Laskovics Márió

Mint ahogy arról már hírt adtunk, három érmet szerzett a magyar diákokból álló csapat a Nemzetközi Földrajzi Olimpián, amit a kanadai Québecben rendeztek meg 16–19 éves tanulók számára július 30. és augusztus 6. között.

A Nemzetközi Földrajzi Olimpián ezüstérmet szerző Mészáros Márton angol nyelv és földrajz felkészítő tanáraival, Kozma Zoltánnéval és Szabó Ildikóval Fotó: Laskovics Márió

A magyar csapat tizedik alkalommal vett részt a tudományterület legnagyobb szakmai presz­tí­zsű vetélkedőjén, s nyolcadik helyen zárt az éremtáblázaton. Kaszap Kinga arany- és Mészárik Márk bronzérme mellett a csapat egyedüli vidéki tagjaként Mészáros Márton, a pápai Türr István Gimná­zium végzős diákja ezüstérmet szerzett. Vele és felkészítő tanárával beszélgettünk.

Az első négy helyezett képviselte hazánkat

Mészáros Márton elmondta, a nemzetközi megmérettetésre minden ország válogatóversenyt szervez. Magyarországon a HunGeoContest angol nyelvű földrajzi verseny szolgált válogatóul, amelyet a Modern Geográfus Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete szervezett. Három – internetes, írásbeli, terepi-szóbeli-multimédiás – fordulóból állt, az első négy helyezett képviselte hazánkat.

Felelevenítette, hogy tudott a Nemzetközi Földrajzi Olimpia létezéséről, nevezését a földrajz szeretete és a kanadai utazás egyaránt befolyásolta. A jó hangulatú nemzetközi döntő szintén három – írásbeli, multimédiás teszt és terepi – fordulóból állt, nyelvi nehézségei nem voltak. Bár az angolszász iskolarendszerre épülő verseny logikájában eltér az itthon megszokottól, lexikális tudását mindenképp hasznosítani tudta. Valamint az egyhetes pécsi felkészítő táborban végigmentek a feladattípusokon, és összerázódott a magyar csapat.

Földrajzolimpiai ezüstérme nincs hatással továbbtanulási tervei­re

Mészáros Márton megjegyezte, nagyon örült az ezüst­éremnek, illetve a versenyt követő kirándulások szintén élményszámba mentek. Földrajzolimpiai ezüstérme nincs hatással továbbtanulási tervei­re: alkalmazott matematikusnak készül.

– Boldogok és büszkék vagyunk Marci eredményére. Nagyon tehetséges, hetedikes kora óta versenyez, s minden tanévben sikerült országos döntőbe jutnia és ott szép eredményt elérnie. Az elmúlt tanévben már nem volt földrajzórája, de hetente találkoztunk. Két másik, országos szintű versenyen is részt vett: az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen 11., a Less Nándor Földrajzversenyen pedig 5. helyezést ért el. Eddigi munkájának megkoronázása az olimpiai ezüstérem. Reméljük, ezáltal népszerűbbé válik a földrajz tantárgy – tette hozzá Szabó Ildikó fel­készítő földrajztanár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában