A kicsiknél is fontos a száj higiéniája

2018.10.11. 07:00

A szokások eltérőek lehetnek, de kötelező a fogmosás az óvodákban

Az új nevelési év megkezdésével új információk keltek szárnyra az óvodai fogmosással kapcsolatosan a szülők körében: állítólag kezdik beszüntetni az óvodák alsóbb korosztályainál a fogmosást. Jó hírünk van: erről szó sincs.

Laskovics Márió

Fogmosó gyerekek a veszprémi Ringató óvoda Macskacicó csoportjában 

Fotó: Penovác Károly/Napló

A fogmosás kérdése – jobb esetben – már a bölcsődés korú gyermekek szüleinél is kardinális kérdés, az óvodába járók számára pedig már tanulandó mindennapos feladat. Az általunk megkérdezett intézmények mindegyikében ugyanúgy néz ki ez a napi rutin. Mégis olyan rémhírek kezdtek elterjedni, hogy bizonyos intézményekben már „visszaküldték” a fogkeféket, illetve van, ahol nem próbálkoznak a fogmosás gyakorlásával.

Fogmosó gyerekek a veszprémi Ringató óvoda Macskacicó csoportjában Fotó: Penovác Károly/Napló

Nehéz volna ezt elképzelni a valóságban, azt már inkább, hogy nem minden szülő értékrendjével és elvárásával találkozik feltétlenül az adott intézményben bevált gyakorlat. Van, aki annak nem örül, ha a legkisebbek nem kapnak fogkrémet, más annak, ha kapnak. Egyik szülő a nagycsoportosok önálló fogmosását nehezményezi, más pedig azt szorgalmazza. A fogkrémek minősége, illetve egyéni vagy csoportos használata sem tetszhet minden szülőnek.

Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezetője úgy tájékoztatta lapunkat, hogy az óvodában folyó nevelőmunkát meghatározó alapdokumentum az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja. Erre épül az óvodák helyi pedagógiai programja. Ezek a dokumentumok tartalmazzák az óvodákban folyó pedagógiai munka alapelveit. Az óvodai nevelés általános feladatai közé tartozik az egészséges életmódra nevelés. Az egészséges életvitel igényének kialakítása, a gyermekek testi fejlődésének elősegítése ebben az életkorban kiemelt jelentőségű.

Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezetője Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az egészséges életmód alakítása sokoldalú tevékenységeken keresztül történik az óvodai gyakorlatban. Ilyen például a teljesség igénye nélkül a gyermekek gondozása, testi szükségleteinek, mozgásigényének kielégítése, a mozgásfejlődés elősegítése, a gyermekek egészségének védelme, óvása. Ennek a területnek hangsúlyos feladata a testápolás, a tisztálkodás, az étkezés, a fogmosás, az öltözködés, a pihenés. Az alapprogram tehát tartalmazza a fogmosást, mint testápolási tevékenységet az óvodai feladatok között. Ebből következik, hogy az óvodások szükséges felszerelése a fogkefe és a fogkrém.

A Pápai Városi Óvodák valamennyi tagóvodájában egységesen, naponta egyszer mosnak fogat a gyermekek ebéd után. A fogmosás technikáját fokozatosan sajátítják el, először több segítséget igényelnek, később egyre önállóbbak ezen a területen is. Minden óvodában szerveznek egészséghetet, ahol a védőnők bemutatják és szemléltetik a gyermekeknek a helyes fogmosási technikákat, illetve interaktív előadásokat tartanak a témában.

A veszprémi Ringató Körzeti Óvoda gyakorlatáról, óvodásaik fogmosási szokásairól Major Ildikó óvodavezető számolt be. Pedagógiai programjuk gondozási feladataiban, egészségnevelési programjukban kiemelt helyen szerepel a száj higiéniájának, a fogápolásnak szokássá, igénnyé alakítása, ez az óvodai nevelés kihagyhatatlan feladata.

– Mindennapos tevékenységeinket megerősítik a fogorvosi szűrések, a témához kapcsolódó tematikus játékok, képeskönyvek, miközben beszélgetünk a rendszeres fogmosás fontosságáról, nagycsoportosainkkal a fogváltásról. Az egészséges táplálkozás témakörében a rágás fontossága, zöldségek, gyümölcsök nyersen fogyasztása mindennapjaink részét képezik. Gyakorlatunk a napi fogmosás, ebéd utáni időszakban, lefekvés előtt, illetve alkalomszerűen, helyzethez igazodóan. A fogmosás helyes technikájának elsajátítását tanítjuk, gyakoroltatjuk. Szükség esetén segítséget nyújtunk, alkalmazkodva az egyéni képességekhez, életkorhoz. Óvodapedagógusaink figyelnek, figyelmeztetnek a technikákra, a fogkefék megfelelő öblítésére, tárolására, életkorhoz megfelelő méret választásának fontosságára. Rendszeres időközönként dajkáink fertőtlenítik a fogkeféket, fogmosó poharakat. A fogkrémet rendszeresen használjuk. Szülői értekezleten felhívjuk a szülők figyelmét a következetességre, alaposságra. Pedagógiai nézeteink megegyeznek abban, hogy a szájápolásban meghatározó az óvodás kor. Törekvésünk az önállóságra szoktatás – mondta el az óvodavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában