élménybeszámoló a vászolyi könyvtárban

2019.01.25. 07:00

Bagó Attila agydaganatot is operált az afrikai Malawiban

Európaiaknak elképzelhetetlen körülmények között műtött, gyógyított Bagó Attila, a budapesti, Amerikai úton működő Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) idegsebész-főorvosa a délkelet-afrikai Malawi Köztársaságban, ahová egy magyar orvoscsoporttal utazott.

Kovács Erika

Bagó Attila idegsebész-főorvos: Elszántak vagyunk abban, hogy Malawiban egy jól működő idegsebész csapat alakulhasson ki Fotó: Spörri-Hernádi Júlia

Vászolyi házába szívesen jön, a falu könyvtárában teltház előtt, képekkel idézte fel rendkívül érdekes emlékeit, az elmúlt hétvégén.

-Miért megy az ember Malawiba műteni, gyógyítani, ahol nagy szegénység van, mostohák az egészségügyi körülmények, ahol valójában minden feltétel hiányzik? Éppen emiatt. Hogy az ember kimozduljon a komfortzónájából A feladatért, a kihívásért, hogy ott gyógyítson, ahol hiányosak a feltételek. A lakosság ott is meg akar gyógyulni, az ottaniaknak minden segítség nagyon jól jön, érvelt útja mellett Bagó Attila. Az idegsebész-főorvos elmondta, tavaly év végén, a három hetes út az OKITI második idegsebészeti missziója volt, a főorvosnak pedig az első. Vele együtt utazott még Nagy Gábor idegsebész főorvos, Nagy Dávid és Szegedi László idegsebész szakorvos jelöltek, utóbbi a misszió főszervezője, valamint Kelemen József aneszteziológus főorvos, Szeremley Csaba koordinátor, illetve két önkéntes is velük tartott a Segítő Angyalok Alapítványtól, Hlatky-Schlichter Hubert és Kamarás Adrienn. A pénzt a csoport gyűjtötte össze, a Magyar -Afrika Társaság a koordinációt végezte, amely Malawit ajánlotta, mely nagyon szegény, de biztonságos ország.

Bagó Attila idegsebész-főorvos: Elszántak vagyunk abban, hogy Malawiban egy jól működő idegsebész csapat alakulhasson ki Fotó: Spörri-Hernádi Júlia

-Szinte felfoghatatlan, hogy 17 milliós Malawiban, ahol ötven év a várható élettartam, egyetlen idegsebész van, az ő munkáját segítettük missziónkkal, fogalmazott a főorvos. Olyan műtéteket végeztek, amelyeket nehézségük miatt ott nem szoktak felvállalni, így nagyméretű agydaganatokat, agyalapi mirigydaganatokat, koponyasérülést, illetve agyvérzést is operáltak. A műtőt egészen jól felszerelték, de a kórházi környezet és gyógyszeres ellátás nagyon szegényes volt, a csoport vitt magával sebésztechnikai eszközöket, műtős ruhát, maszkot, gyógyszereket, illetve saját mikro sebészeti műszereket. Operáltak egy szomszédos gyermeksebészeti kórházban is, ami kilóg a sorból, ugyanis azt Madonna, és más világsztár támogatta, és szintén európai módon felszerelt.

-Mit adott nekünk a misszió? Az ember másképp néz az élet értékeire, saját életére, munkakörülményeire. Az emberek szegények, ugyanakkor boldognak tűntek, mindennek örülni tudtak. Elszántak vagyunk abban, hogy nem az ottaniak helyett kell operálnunk, hanem nekünk azt kell segíteni és támogatni, hogy helyben egy jól működő idegsebész csapat alakulhasson ki. Nem nekünk kell kifogni a halat, hanem meg kell őket tanítani, halászni, emiatt mentünk oda. Tervezzük is, hogy visszamegyünk gyógyítani Malawiba, tekintett előre a főorvos, aki korábban már dolgozott ösztöndíjjal az Egyesült Államokban, és járt korábban szakmai úton Dél-Afrikában is. Bagó Attila főorvos úgy mondta, régi szerelme az idegsebészet, mindig is érdekelte az agy. Édesapjának is volt idegsebészeti betegsége, műtötték is ezzel az amerikai úton, és az is motiválta hivatása választásánál. A rendkívül érdekes beszámoló végén a főorvos képekkel ízelítőt adott Afrika páratlan tájairól és élővilágából is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában