Miniatűr mozdonyok

2019.01.01. 09:40

Huszonöt méter hosszú terepasztalt építettek össze Tapolcán

A Batsányi János Vasútbarát Társaság két napon át mutatta be modulterepasztalait, amelyeket közel 25 méter hosszan építettek össze öten egy nap alatt.

Tóth B. Zsuzsa

A gyerekek órákon át nézegették a mozdonyokat, vasúti kocsikat, tereptárgyakat

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központban részben a modellezők saját asztalait láthatták az érdeklődők. Némelyik még nem is készült el teljesen, így tetten érhető volt az építés folyamata, a vágányok fektetése, a domborzat, a tereptárgyak elhelyezése.

A gyerekek órákon át nézegették a mozdonyokat, vasúti kocsikat, tereptárgyakat Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A látogatók örömmel ismerték fel a jánosházai vasútállomás épületének egykori modelljét, a balatonrendesi állomásépületet, a tapolcai katonai laktanya rakodóját. A gyerekeknek tetszett a Zala folyó egy balatonszentgyörgyi szakasza a folyón átívelő híd kicsinyített másával, de a makettépítők a záhonyi széles és normál nyomtávú csatlakozásra emlékeztető szakaszt is modellezték. Több terepet kialakítottak saját fantáziájuk szerint, a hegyek-völgyek között kanyargó vonatok alagutakon, hidakon át haladtak. A terepet teherautók, traktorok, bakterházak tették életszerűbbé, katonai őrtornyot állítottak, kamionos rakodótelepet alakítottak ki az építők aprólékos, precíz munkával.

Jól látható volt, hogy egyszerű kezelni a terepasztalt, a bemutatón nyolcéves gyerekek is képesek voltak irányítani a vonatokat. Köztük a kamionokat szállító Nohab mozdonyt és más veterán vonatokat. Az M62-es, az M40-es, a Szergej, a GYESEV motorkocsi zakatolt a terepasztalon két napon át. Svájci dízelmozdonyt ugyancsak láthattak a miniatűrök kedvelői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában