Vagyonvédelmi tanácsok

2019.02.06. 07:00

Felkeltheti a betörők figyelmét, ha elutazunk otthonról

A lakásbetörések tekintetében térségünkben a rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a betörők a riasztóval, illetve kamerarendszerrel felszerelt ingatlanokat általában elkerülik – mutatott rá Császárné Elek Veronika.

Polgár Bettina

A címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója elmondta, a betörők leginkább a könnyebben, észrevétlenebbül megközelíthető ingatlanokat szemelik ki, amelyek csekély biztonsági felszereléssel rendelkeznek. A riasztókon és a kamerarendszereken kívül pedig többnyire azt is megfigyelik, van-e házőrző kutya és mozgásérzékelő lámpa.–A tapasztalat azt mutatja, hogy a betörők gyakorta nem az utcafronti kerítésen keresztül közelítik meg a lakóingatlant, hanem inkább a hátsó udvar vagy a kert felől. Emellett előfordult már az is, hogy a tulajdonosok ugyan biztonságos kerítéssel védték az ingatlant, de a kaput elmulasztották bezárni–magyarázta Császárné Elek Veronika.

A leggyakoribb elkövetési módok között szerepel az ajtók vagy az ablakok befeszítése. Sokszor inkább a hátsó teraszajtót választja a betörő, ahelyett, hogy a bejárató ajtóval bajlódna. Emellett pedig a bukóra nyitva hagyott ablakon keresztül is könnyedén be tudnak jutni az ingatlanba.

– Elriaszthatja a betörőt a bejáratnál elhelyezett mozgás­érzékelő lámpa, vagy ha megszólal a riasztó. Több esetben előfordult, hogy a riasztóberendezés ellenére is megpróbált bejutni a házba az elkövető, amikor azonban megszólalt a riasztó, akkor elmenekült. De sajnos olyan tapasztalat is volt Veszprém megyében, hogy hiába volt riasztó, nem érte el a célját, mert a tulajdonos nem kapcsolta be. Ezért fontos, hogy ha már van ilyen védelmi berendezés, akkor azt használjuk is. És ez nemcsak a felnőttekre vonatkozik, hanem a gyereknek is célszerű megtanítani a használatát, hogy bekapcsolhassák, ha ők mennek el utoljára otthonról – javasolta a címzetes rendőr alezredes.

Császárné Elek Veronika hozzáfűzte, előfordult olyan eset is, hogy az elkövető ismerte a háziakat és tudta, hogy hol tartják a pótkulcsot, így egy ablak befeszítésével megkaparintotta azt. – A házőrző kutya védelmet jelenthet a betörővel szemben, ha tényleg megugatja, távol tartja az idegeneket. Azonban teljes védelmet nem jelent, hiszen az is előfordult már, hogy az elkövető bejáratos volt a házhoz, ezért nem bántotta őt az eb – mondta.

– A betörések szempontjából a pápai térségben 2018-ban inkább a családi házak voltak veszélyben, de nagyobbrészt a melléképületekbe, vagy lakatlanul álló ingatlanokba törtek be. Sok esetben ugyanis a betörők könnyen megtudhatják, hogy lakatlan-e az adott ház, hiszen árulkodó jel, ha egy családi háznak minden nap le vannak húzva a redőnyei, és ott senki nem jár, vagy elhanyagolt a környezete.

Mint mondta, a betörők érdeklődését felkeltheti, ha megtudják, hogy napokig üresen áll az ingatlan. Erről egy-egy ismerőstől is hallhatnak vagy a közösségi oldalakon láthatják a család élménybeszámolóját. – Lényeges, hogy mindenki biztonsági intézkedéseket tegyen a saját otthona védelmében. Figyelni kell, hogy a bejárati ajtót és az utcaajtót jó minőségű zár védje, célszerű a riasztóberendezés beszereltetése. Akik elutaznak otthonról, ne tegyenek ki erre utaló bejegyzést a közösségi oldalakra, a szomszédok pedig figyeljenek egymásra, és jegyezzék fel, ha idegen, gyanús autót látnak a környéken – tanácsolta a rendőr.

– Fontos, hogy otthon megfelelően gondoskodjunk az értékeink védelméről. A készpénz és az ékszerek őrzésére alkalmas egy széf, de ez jó minőségű, illetve jól rögzített legyen. Ha csak letesszük egy szekrénybe, akkor az elkövetők könnyen elvihetik onnan. Olyan is előfordult, hogy a széfet kifeszítették a falból, ezért szükséges, hogy azt szakember szerelje be. Emellett aki értékes vagyontárgyakkal rendelkezik otthon, célszerű, ha értékleltárt készít. Ma már mobiltelefonnal is könnyedén készíthetünk fotót az ékszereinkről, festményeinkről, ami egy betörést követően a nyomozók dolgát is megkönnyítheti – zárta Császárné Elek Veronika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában