Komplex masszázsterápia

2019.02.18. 16:00

Hegedűs Tamás a holisztikus szemlélet jegyében kezeli pácienseit

Egy jótékony masszázs a test és lélek egységére hat. Szükségét rohanó életvitelünk nyomán mindennapjaink során érezhetjük. A magunk érdekében érdemes testünk jelzéseire odafigyelni, és időben masszőrhöz fordulni. Egy megfelelő masszázsterápia jótékonyan hat izmainkra, bőrünkre, vérkeringésünkre, anyagcsere-folyamatainkra, az egész idegrendszerünkre.

Borsos Renáta

Hegedűs Tamás szerint a masszázs jótékonyan hat izmainkra, bőrünkre, vérkeringésünkre, idegrendszerünkre – az egész szervezetre

Fotó: Borsos Renáta/Napló

A masszázs – mint a legősibb és legtermészetesebb kezelések egyike – hatással van az egész emberi szervezetre, segíti a test öngyógyító folyamatainak beindulását. Néhány állapot- és kórképtől eltekintve mindenkinek ajánlott.

A test felületén a szövetekre, szervekre alkalmazott meghatározott technikai fogások során kialakul egy válaszreakció, erősödik az immunrendszer, a szervezet védekezőképessége, regenerálódik a test, tudtuk meg Hegedűs Tamás sport- és gyógymasszőrtől.

Általánosságban hogyan hat, milyen folyamatokat generál szervezetünkben egy ránk szabott masszázsterápia?

– A rendszeresség egy nagyon fontos kulcsszó, az eredményesség szempontjából hetente kétszer ajánlott. A masszás egyrészt fokozza az izmok teljesítőképességét, ugyanis hatására csökken az izomtónus, fokozódik az anyagcsere, növekszik az izmok rugalmassága. Másrészt segít az ízületek regenerálódásában is. Csont- vagy ízületi sérüléskor az ízületek mozdulatlanságra kényszerülnek, a vérkeringés lassulásának következtében az izmok könnyen letapadnak. A sérülés utáni felépülési időszakot jelentősen lerövidíti egy megfelelő masszázsterápia. Felgyorsítható vele a vér- és nyirokkeringés, könnyen eloszlatható a duzzanat, azáltal az ízület újra egészségesen működik. Egy kellemes masszázs az idegeket is megnyugtatja, stresszel terhelt időszakban nagyon nagy segítséget nyújthat, mivel oldja a feszültséget. Amikor nincs mozgásszervi vagy egyéb eredetű betegség, a rohanó életmód, a pszichés terhelés is kiválthat fejfájást, nyaki és válltájéki panaszokat, amelyekre megoldás a masszázs. Hosszú távon persze a kiváltó okot is meg kell szüntetni. A masszázs akkor tud igazán hatékony lenni, amikor életmódváltás is társul mellé. Ügyelni kell a megfelelő táplálkozásra, a minőségi ételek fogyasztására és a mozgásra.

Hegedűs Tamás szerint a masszázs jótékonyan hat izmainkra, bőrünkre, vérkeringésünkre, idegrendszerünkre – az egész szervezetre Fotó: Borsos Renáta/Napló

Nagy általánosságban még elmondható, hogy méregtelenítő hatással is bír a masszázsterápia, mivel hatással van ereink állapotára. Növeli a testszövetek vérellátását, javítja a sejtek oxigén-, tápanyag- ellátását. A megfelelő érintéssel, stimulálással serkenteni lehet a nyirokrendszer működését, mely által könnyebben eltávoznak a salak- és méreganyagok a szervezetből – fejtette ki a masszőr.

Mint megtudtuk, a kellő eredmény és hatás érdekében ügyelni kell kezelés után a folyadékbevitelre. A szakember szerint legalább fél liter vizet el kell fogyasztani, és figyelni kell arra is, hogy megőrizzük a masszázs által előidézett nyugalmi állapotot legalább fél órán keresztül, hogy utána teljes erővel tudjuk folytatni a napot.

Böjtelő havában járva, főként a hölgyek körében előtérbe kerül a méregtelenítés, a különféle diéták követése, hogy tavaszra-nyárra a legjobb formába kerüljenek. Az intenzív zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a kalóriaszegényebb táplálkozás mellett érdemes egy alakformáló masszázskúrába is belefogni, ha a karcsúbb megjelenés a cél. Mit kell tudni a cellulitmasszázsról?

– A fogyasztómasszázs lényegében a zsírbontást segíti elő. A kezelés elején ütögető, csipkelődő fogást alkalmazok, hogy elősegítsem a zsírpárnák megbontását. Azt követően dörzsölő mozdulatokkal felmelegítem az adott testtájékot. A vérbőség hatására a zsírsejtek könnyebben elszállítódnak. Végül a test belseje felé irányuló simító fogásokkal fejezem be a kezelést. Érdemes egy tíz alkalomból álló kúrát végigcsinálni, hogy centiméterekben lemérhető pozitív változást észleljenek a hölgyek. Heti kétszer ajánlom a masszázst. A kúra ideje alatt kétszer nyirokmasszázst is alkalmazok a hatékonyság érdekében. A cellulitmasszázst mindig valamilyen melegítő hatású krémmel végzem. A fahéj-, illetve a paprikakivonatú krém vérbőséget vált ki, mely segíti a folyamatot. A kezelést egy fóliás tekercseléssel zárom. Ideális, ha a hölgyek pár órán keresztül magukon hagyják. A megfelelő alak eléréséhez és megtartásához az egészséges táplálkozás, a megfelelő testedzés elengedhetetlen a jótékony fogyasztómasszázs mellett, mely voltaképp a karcsúsodás folyamatát segíti elő – mondta Hegedűs Tamás.

Összességében elmondható, az egyénre szabott masszázs fontos szerepet játszik a jó közérzet megteremtésében, az életminőség javításában, a betegségek megelőzésében. Hatékony bizonyos állapotok kezelésében, olykor a gyógyszeres terápia kiegészítéseként.

Tartsuk mindezt szem előtt, és élvezzük minél többször jótékony hatását!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában