JÁTSSZ VELÜNK!

2019.02.10. 07:00

Kedvenc helyeink Veszprém megyében: kitalálod, merre járunk?

Ezúttal egy festői kis településre vitt az utunk.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A balatoni panorámás területen fekvő falu érdekessége, hogy létrejöttekor nem a korban szokásos sorrend játszódott le. Itt ugyanis előbb hozták létre a falut és utána, fokozatosan telepedett be a népesség. A föld kövessége miatt nehezen művelhető volt, de a szőlőtermesztés könnyedén elterjed a vidéken és ezzel a bortermelés gyorsan meghatározó jövedelemmé vált.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A település legrégebbi templomát Szent Péter tiszteletére szenteltek fel. Építtetője a Bogát-Radvány nemzetség volt. Az északi templomrész egy római kori épület falaira épült. A XIII. században bővítették a templomot: a régi templom köré három új falat építettek, régi templom falába új ajtót törtek, a régi ajtót befalazták.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A területen található másik templomromot a XIII. században, a fehérvári őrkanonokság kegyúri templomaként, a magyarok Boldogasszonya tiszteletére épült.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Egyhajós, nyugati végén kegyúri karzattal, háromemeletes toronnyal. Hajója téglány alaprajzú, felfelé keskenyedő tornya még ma is tekintélyes magasságú. Legfelső emeletén két románkon ikerablak van, bennük kis osztóoszlopokkal. A torony nyugati falát két hatalmas támpillér gyámolította, melyek egyike ma is áll.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A templom akusztikája most is kitűnő, több zenei műsort, sőt operaelőadást is rendeztek itt.

Manapság levendulásáról is híres, a virágzás idején sokan keresik fel a települést.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Kitalálta hol járunk? Akkor írja meg kommentben a helyes választ!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában