2019.02.12. 18:54
Remegve várták a zsűrizést a kocsonyák Badacsonytördemicen
Huszonhatan neveztek a hagyományos kocsonya-szépségversenyre, amely ezúttal is megmozgatta a fakanálforgatók fantáziáját.
Az emeletes kocsonyát Bíró Miklósné kínálta, a Lábdi Partlakók készítették
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló
A legtöbben klasszikus kocsonyát főztek bőrrel, füstölt hússal, és tojással díszítették, de sokan használtak szokatlan elemeket is a dekoráláshoz. Petrezselyemmel, salátával dekoráltak, zöldségből horgászfigurát faragtak, sőt, angyalt, csodaszarvast csempésztek a tálba, mások pohárba töltötték a levet, sőt, akadt, aki palackba zárta a finomságot nyíló hóvirággal, aranyvesszővel. A helyi óvodások szokás szerint kitettek magukért, ők házi gumicukrot készítettek mézes, áfonyás, sárgabarackos ízben, a mesztegnyői csapat bebizonyította, hogy nem csupán rétesben jók, hanem klasszikus, sőt, halas kocsonyát ugyancsak remekül készítenek.
A faluházba érkező nevezőket és kíváncsiskodókat, kóstolókat Horváth Zoltán polgármester és Szántai Attiláné, a faluház vezetője köszöntötte, majd a Tördemic Néptáncegyüttes Barkócás utánpótláscsoportja adott nagy sikerű műsort. A zsűriben Kondor Katalin újságíró, Bakos Attila vendéglős és Illés Zoltán, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnöke bírálta a kocsonyák szépségét. Mint mondták, elégedettek voltak a felhozatallal, örömükre szolgált, hogy a hagyományok szerint a férfiak is kivették részüket a versengésből. A legszebbet a mesztegnyői küldöttek készítették, második helyre a Lábdi Partlakók csoportja került, harmadik a helyi Jövőnkért Egyesület csoportja lett a szépségversenyen.
Azért, hogy minden érdeklődő jóllakhasson, a szokásos helyi főzőcsapat, Horváth Lászlóné, Cseh Sándor és felesége, valamint Szabó Ferenc dolgozott és főzte a házi kocsonyát két napon át. Olyan jól sikerült, hogy el is fogyott az utolsó tányérig.