az év vállalkozója

2019.03.21. 14:00

A Péklány füredi titka: csúcsformába hozták a kenyeret

Alapvető élelmiszert még nem közelített így meg senki, ennyire tisztán, szeretettel, alázattal, érvelt Zeliska Orsolya, a balatonfüredi Péklány pékség tulajdonosa, aki nemrég az év vállalkozója díjat vehette át az idegenforgalmi szezonnyitón. Hogyan lett sikeres budapesti marketingesből péklány? Erről is kérdeztük.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly / Napló

-Nagy megtiszteltetés volt, hogy másfél éves nyitva tartás után megkaptuk ezt a rangos elismerést. Vélhetően a hozzáállásnak szól, amit férjemmel együtt képviselünk: alapvető élelmiszert talán még senki nem közelített így meg, mint mi, szívvel-lélekkel, alázattal, jókedvvel és szeretettel, fogalmazott Zeliska Orsolya. Szerinte a magyarok nagy kenyérfogyasztók, ez a legalapvetőbb élelmiszer, a legnagyobb gond mégis ezzel van.

Fontos a tiszta alapanyag, náluk a kenyér a legjobb minőségű lisztből, csapi vízből és sóból készül. Itt megfogják, meggyúrják a tésztát, a kenyér lassú technológiával, adalékanyagok nélkül készül, kézzel formázzák, kelesztik, szeretettel, érintéssel. Úgy mondja, a kovász nőnemű: a víz a nő, a mag, a liszt pedig a férfi, a kettőből jön létre egy élő anyag, ezzel oltják be a többi kovászt vagy tésztát. A kovásznak 14-16 óra érési ideje van szobahőmérsékleten, az „etetések” között, mert a kovászt vízzel, liszttel táplálni kell. Ha kell, Orsi befőttesüvegben hazaviszi a kovászt, és nyaralni is elvitte már.

Fotó: Penovác Károly / Napló

A fiatal nő sok utazással járó marketinges beosztást, kitűnő egzisztenciát, férje, Csaba pedig több országban jelenlévő cég vezetését hagyta hátra a füredi pékségért. Úgy érezték, nem boldogok akkori munkájukban, fiatal létükre fájt itt-ott, gondolták, a helytelen étkezés, a stressz is okozhatja mindezt. Egy napon Csaba kis konyhai malommal ajándékozta meg párját, és akkor eldőlt további sorsuk. Orsi azóta pékiskolát végzett, ma is folyamatosan tanul, külföldön is szerez tapasztalatokat, tudását blogján megosztja. Esküszik a tradicionális férfi-női szerepre: mindenki maradjon a helyén, a férfi viselje a nadrágot.

Fotó: Penovác Károly / Napló

Lehet, ez is oka annak, hogy ma is –ahogy mondja- kézen fogva, sutyorogva sétálnak Balatonfüreden, ahová, úgy érzik haza jöttek. A mediterrán várost imádják, ahol csend, rend és fegyelem, magas színvonal van, az utolsó utca is térköves, az illatok, az itteni életérzés semmihez sem hasonlít! -A legbüszkébbek egymásra vagyunk, ha nem ilyenek lennénk, nem sikerült volna, fogalmaz határozottan a fiatal nő, aki férjével együtt balatonarácsi házuknál szívesen kertészkedik. Ha tehetik, utaznak, passziójuk a Balaton és Olaszország. Kislányuk sokat időz a Péklányban, aminek szülei örülnek, úgy mondják, hadd lássa, mi történik itt, ebben a kitűnő, jókedvű csapatban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában