Mindenben közösen döntenek

2019.03.25. 10:50

Könyvet írhatna az eltelt huszonöt év élményeiből a Lovasi család

Családi vállalkozásban működik az idén huszonöt éves Lovasi és Társai Tourist. A családtagok mindenben közösen döntenek, otthon, családi ebédeknél is munkáról, az utak szervezéséről beszélgetnek.

Balla Emőke

A Lovasi családban a vasárnapi asztalnál is az utazás a téma

Fotó: Ugray Adrián

Az utazási iroda Lovasi Árpád irányításával családi vállalkozásként indult, és a mai napig az. Kezdetben csak a négytagú család dolgozott az irodában, később – az utak, lehetőségek bővülésével – alkalmazottakat vettek fel, Lovasi Katin és Lovasi Zsuzsannán kívül ma kilenc idegenvezető dolgozik, szinte ők is a család részévé váltak.

Ahogyan az utazási igények, szokások változtak, úgy változott az iroda élete és arculata – mondja Hagemann- Lovasi Beatrix ügyvezető. – Kezdetben csak tengerparti nyaralást kínáltunk, az 1990-es években ilyen programokat igényeltek az utasok, akik főként pihenni akartak. A spanyol és görög utak voltak az elsők. Majd a tengerparti nyaralóprogramok kibővültek kirándulási lehetőségekkel; sok helyi programot szerveztünk, a vendégekben megnőtt az igény, hogy minél többet lássanak, minél jobban megismerjék az ottani kultúrát. 2000-től meghirdettük a kulturális körutazásokat, először rövidebbeket, a négy-öt napos prágai, bajor utakat, 2001-től már hosszabbakat, az első ilyen a tíznapos dél-olaszországi körút volt. Minden évben bővült a körutak száma, pár év múlva már ezek voltak túlsúlyban. A buszos utak mellett igény volt a repülős utakra, elkezdtük a csoportos repülős utak szervezését, elsőként Portugáliába, majd az arab világot, Dubajt és Marokkót is megcéloztuk. A huszonöt éves évforduló újdonsága a csoportos hajóút. Úgy éreztük, eljött az idő, hogy ezzel a nagyszabású, különleges utazási ajánlattal lepjük meg az utazni vágyókat.

A katalógusban lévő valamennyi út a sajátunk, nem közvetített út – teszi hozzá Lovasi Zsuzsanna irodavezető. – A mi munkánk az első mozzanattól kezdve, onnantól, hogy a program megszületik a fejünkben, egészen odáig, míg az út le nem zárul. Szükséges a helyismeret, a tervezésnél el kell utazni a területre, kiépíteni a partnerkapcsolatot, összeállítani a programot, kivitelezni az utat. Egy nagyobb, például a dubaji útnál, az előkészítés több évet vett igénybe.

A Lovasi családban a vasárnapi asztalnál is az utazás a téma
Fotó: Ugray Adrián

Az utazási irodának minden országban vannak partnerei, 15–20 éves kapcsolatai. Bővítették a belföldi partnerhálózatot. Az utakat nemcsak a veszprémi irodában értékesítik, hanem Sárváron és Szombathelyen is, sok törzsutas van Vas megyéből. Az iroda 90 százalékban saját szervezésű, 10 százalékban más utazási irodák – például tengeren túli – útjait értékesíti. Mindig van olyan utas, aki olyan utat keres, mely nem szerepel a kínálatban, az iroda munkatársai azonban szívesen segítenek repülőjegy vásárlásában, egyéni szállás foglalásában is. Az utasok bizalommal, szívesen térnek be az irodába.

Az elmúlt huszonöt évben több mint 10 ezer a visszatérő utasok száma, veszprémi viszonylatban ez nagy eredmény. Nagyon fontosak számunkra az utasok visszajelzései, ezek nélkül nem tartanánk itt – állítja az ügyvezető és az irodavezető –, az utasok is javasolnak, kérnek utakat. Az utasok között van, aki többféle utat is szívesen kipróbál, és van, aki egy helyhez ragaszkodik; sok törzsutas három-négy év múlva visszamegy ugyanarra a területre, ahol korábban már járt. Egyrészt az élmény miatt, másrészt az új programlehetőségek, az utakon történt változások miatt, kíváncsiak az elkészült fejlesztésekre, újonnan felépült épületekre. Megnőtt az igény arra, hogy élményt ajándékozzunk egymásnak, ezért sokan családtagjaiknak, rokonaiknak karácsonyra, születésnapra, jubileumra utazási utalványt vásárolnak, amit az utas az iroda bármelyik útjára felhasználhat.

Változás a korábbi évekhez képest, hogy az utasok időben, előre foglalják az utakat – közli Hagemann-Lovasi Beatrix. – A 2000-es évektől 2010-ig az utasok az utolsó pillanatban foglaltak. Sikerült megváltoztatni ezt a gondolkodásmódot, az utasok előre gondolkodnak, nem az utolsó pillanatban – nyilván ebben annak is szerepe van, hogy a legtöbb munkahelyen előre be kell osztani a szabadságot. Majdnem minden iroda azt a megoldást alkalmazza, hogy nem last minute kedvezményt, hanem előfoglalási kedvezményt ad a vendégeknek. Az elmúlt öt évben a foglalások 60–70 százaléka januárban, februárban történt.

Vajon hogyan működik egy családi iroda? Milyen gyakran van együtt a család? Beszélnek-e otthon is a munkáról?

A család nyáron viszonylag kevés időt tölt egymással – mondja Lovasi Zsuzsanna. – Az utakról, feladatokról mindenkinek megvan a saját elképzelése, mindent átbeszélünk és közösen döntünk, de minden ügymenetnek van felelőse. Együtt is kell dolgozni, mert csak így lehet előrelépni. Természetesen otthon, családi ebédeken, összejövetelen is előtérbe kerül a munka. Ilyenkor lehet nyugodtan átbeszélni, megvitatni a feladatokat, kérdéseket.

Az eltelt huszonöt év élményeiből, a különböző tapasztalatokból, az utasok aranyköpéseiből könyvet írhatnának a Lovasi és Társai Tourist munkatársai. Emlékezetes pillanatok is bőven akadtak, előre nem látható, azonnali megoldásra váró problémák. Felsorolni is nehéz volna valamennyit.

2017-ben történt, a Korzika–Szardínia úton. Olyan vihar tört ki, hogy nem indították a kompjáratokat a szigetek között. Másnap reggel ment volna át a komp Szardíniába, törölték a járatot, szállást kellett keresni a csoportnak. Reggel nyolc órakor megtudtuk, hogy nem megy a hajó, este hét órára szállást kellett találni több mint 40 embernek, és átvariálni a további napok programjainak sorrendjét. Egész nap mindenki ezen az ügyön dolgozott, itt, az irodában, kint az idegenvezető, több partnerrel egyeztetve. 2018 októberében hasonló eset történt, nem tudott felszállni a repülőgép, törölték a járatot. A csoport már a program végén volt, indult volna haza, végül sikerült még egy éjszakát foglalni azon a szálláson, ahol korábban az éjszakát töltötte. Az utasok nagyon örültek, mert így egy nappal meghosszabbodott a nyaralásuk.

Melyek a legkedveltebb utak? Mindig a legújabbak, az újdonságok. Így idén a földközi-tengeri hajóút, ahol pótcsoportot kellett indítani, és az isztambuli. De népszerűek azok az utak is, melyek egy-két évig nem szerepeltek a kínálatban, majd útra visszatértek, például a görögországi és a skóciai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában